Пеканов: Искаме да внесем плана за възстановяване в Брюксел до края на юли

Опитваме се да спасим плана за възстановяване и устойчивост, да подобрим части от него. Това заяви по БНР вицепремиерът Атанас Пеканов. Бившите управляващи можеха да го внесат в Европейската комисия, но решиха да не го правят, допълни той.

„Не изпитвам злоба и инат към бившите управляващи, нито към някой друг от политическата класа. Много полуистини и откровени лъжи се казват.“, отговори той на думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обвини служебния кабинет, че не внася плана.

Пеканов поясни, че нито една държава не е получила пари по плана. Брюксел е одобрил няколко плана на държавите, които първи ги внесоха. „Да кажем ясно, че нито една страна не е получила пари по плана, включително и Гърция. Нападките в последните дни нарушават добрия тон“, смята вицепремиерът.
Той съобщи, че по половината от проектите има подобрения, които са направени по министерства. В седмицата, която идва, те щели да бъдат при него, както и новите проекти. В средата на юли ще е готова новата версия на плана и той ще бъде обявен за обществено обсъждане. А до края на юли ще бъде депозиран в Брюксел. „При подаване през юли, 13% от парите, предвидени за България, ще дойдат през септември.“, смята вицепремиерът.

Той съобщи, че работят за включване в плана на системата за медицински хеликоптери. Засилва се присъствието на проектите в здравеопазването, образованието, енергетиката.

- реклама -