Пеканов: Ако няма стабилно правителство, плащанията по Плана за възстановяване са застрашени

Ако не се направи стабилно правителство, първите плащания по Плана за възстановяване и развитие ще бъдат застрашени. Това заяви вицепремиерът Атанас Пеканов в отговор на въпрос на гражданин в по време на събитието „Властта говори! Открито“.

В рамките на час министърът отговори на редица питания на гражданите за парите от Европа, въвеждането на еврото и данъчното облагане. „Забавянето на авансовите плащания наистина е проблем. Дълго време се спекулираше, че другите страни са получили прати, а ние сме. Напротив, едва сега през август месец първите страни, които са подали плановете през май. Дали тези пари ще дойдат октомври или ноември в макроикономически план за мен няма голямо значение. В момента икономиката е в етапа на възстановяване, сега средствата не са нужни през есента ще са нужни. Едно забавяне извън рамките на тази година може да бъде проблемно от гледна точка на бюджета. Тук е моят апел към парламентарните групи да мислят за плана, има отворени точки, които само те могат да решат“, каза Пеканов

Парите по плана за възстановяване са обвързани с конкретни реформи, които трябва да бъдат изпълнени, ако това не се случи, средствата няма да бъдат получени, отбеляза вицепремиерът. „Това е на базата на моркова, това ще гарантира, че ще се случат нещата. Ние сме заложили, дори сме надградили досегашните методи за следене на изпълнението на проектите – ще има информационен сайт, където ще се публикуват всички проекти и ще се види как се изпълняват. Ако това не се случва, ще Брюксел ще задържа парите“, каза Пеканов.

„Една от критиките към предишните версии не Плана беше, че не са заложени достатъчно мерки и реформи за върховенството на закона. Имахме дискусии с министерството на правосъдието. Мисля, че имаме напредък, заложихме една стъпка към повишаване на отчетността на главния прокурор. Трудно е да се залагат стъпки от служебното правителство, защото ние не можем да обещаем законови промени от бъдещ или сегашен парламент, ако те не ни кажат на какво са готови“, каза вицепремиерът.

- реклама -