Vivacom, интернет

Педофил злоупотребил с 15 месечно бебе, Интерпол разби международна престъпна мрежа с близо 63 000 абонати

Организацията Интерпол съобщи днес, че е разбила международна мрежа от педофили, свързани в т. нар. „тъмна мрежа“. Разследването е започнало преди 2 години.

Арестувани са девет души в Тайланд, Австралия и САЩ.

Операцията започнала след разкриването на материали с детска порнография на сайт в „тъмната мрежа“ с близо 63 000 абонати в цял свят. В резултат на предприетите действия са спасени 50 деца. Това съобщи организацията за международно полицейско сътрудничество, без да уточни възрастта или националността на децата.

Сайтът съдържал сцени с посегателства над 11 момчета на възраст под 13 години. Локализирани били IP адреси в Тайланд, Австралия и САЩ.

 

Българският отдел за борба с киберпрестъпността, от своя страна, е дезактивирал сървъра на този сайт, на който в течение на няколко години нов материал е бил качван всяка седмица, посочва Интерпол.

Сред деветимата задържани е главният администратор на сайта, базиран в Тайланд. Той е бил идентифициран като извършителя на посегателствата над 11-те момчета, сред които и негов племенник.

Друг уеб администратор, живеещ в Австралия, е бил задържан за притежание на хиляди материали с детска порнография, заснети в Тайланд и Австралия. В повечето от тях той е главният извършител на посегателствата над деца. Едно от децата било едва 15-месечно към онзи момент.

Двамата мъже вече са осъдени съответно на 146 и 40 години затвор в страните си.

Няколко от арестуваните в САЩ били хора на доверени позиции. Сред тях има и човек, посегнал на двегодишния си полубрат, каза регионалният представител на американското министерство на вътрешната сигурност в Банкок Ерик Маклафлин, цитиран от Интерпол.

Мрежата е с такъв мащаб и толкова много разклонения, че разследването, в което са участвали още близо 60 страни членки на полицейската организация, би могло да продължи с години. Освен спасените 50 деца, разследващите се опитват да установят самоличността на още около сто, които може да са станали жертва на същата мрежа.

- реклама -