Педиатърът Анета Попиванова за FN: Недоносените бебета се нуждаят от дълга рехабилитация

Според статистиката, средно около 10-15% от ражданията завършват преждевременно, както в България, така и в световен мащаб. Разбира се, процентите варират. Според данните от Асоциацията по неонатология за 2010 година, процентът за България е 9% или – казано в цифри – това са 6750 бебета. В световен мащаб се раждат около 15 млн. недоносени бебета всяка година.

За България статистиката е най-тревожна в градовете Пловдив, Варна, Враца и Сливен, където преждевременните раждания са над средните за страната – около 20%. За това – колко голям е проблемът, разговаряме с педиатъра д-р Анета Попиванова.

Д-р Попиванова, каква част от децата се раждат недоносени?

Около 10-12% от децата се раждат недоносени. Те са с тегло при раждане под 2500 г или се раждат под 37-ма гестационна седмица. В зависимост от теглото и срока на бременността проблемите са им различни.

Какво би могло да причини едно преждевременно раждане?

Нещата са изключително много. Това не е само здравен, но и социален проблем. Колкото по-добре е организирана здравната система, колкото по-добре се осъществява наблюдението над бременните, както и на жените като цяло, толкова по-малък е рискът от раждане на недоносени. Проблемът не е само в рамките на бременността, но и преди това. Защото нездравословният начин на живот – пушенето, употребата на алкохол и упойващи вещества, увеличава риска от едно недобро развитие на плода и респективно преждевеременно прекъсване на бременността.

бебе, раждане

Също така влияят хроничните заболявания – хипертония, диабет, бъбречни и сърдечни заболявания, затлъстяване и свръхтегло. Нелекуваните инфекции. Хроничните инфекции – на зъби, на влагалище. Флората на устата много се доближава до флората на влагалището. Това е така нареченият микробиом. Затова е изключително важно бременните жени да ходят на зъболекар и да лекуват своевременно инфекции, които се развиват в устата. От другата страна, понижените нива на витамин Д, както и небалансираното хранене увеличават риска от усложения в хода на една беремнност.

Какво трябва се направи, когато едно дете е родено преждевременно?

В България съществува една добре организирана система за категоризация за акушер-гинекологичните и неонатологичните отделения. Колкото по-рано в хода на бременността имаме данни за едно раждане, което заплашва да се случи преждевременно, в толкова по-високо ниво на център на перинатална грижа жената трябва да се транспортира.

Транспортът преди ражданите на бременната е в пъти по-добър и дава по-добра прогноза за развитието на едно дете след раждането. Жените трябва да знаят, че когато има рискова бременност, не трябва да стоят в градската или общинската болница, където няма условия за отглеждането на едно такова дете. Не е въпросът то само да се роди. Въпросът е да се печели колкото се може повече време, за да може то да се отглежда при максимално добри условия, за да се намали рискът от усложнения, които могат да му се случат.

Препоръките са рисковите деца да се раждат в трето ниво на неонатологичните центрове, които са университетските болници. И някои от градските или общинските, но те са много малко. Не е само оборудването, но и разполагат с висококвалифицирани хора, които знаят какво да правят. Целта е да не настъпят усложнения. Защото това е проблем не само за родителите, но и за обществото като цяло. Защото ресурсите, които изискват, не приключват само в неонаталния период. Следват години рехабилитация и контакти със специалисти от най-различен характер.

Кои бебета са с най-много проблеми?

Колкото по-недоносено е едно бебе, толкова повече проблеми има. Една четвърт от децата, родени под 1000 г, излизат от неонаталните отделения с минимални по-късни усложнения. Голяма част от тези деца изискват рехабилитация с месеци след това. Това е изключително сериозен проблем и скъп и като време, емоция, екип от професионалисти. По-добре е да имаме добра профилактика, по-добре организирана женска консултация, за да се хващат нещата рано, да се реагира своевременно и да се намали броят на недоносените деца.

- реклама -