бюлетини

Печатат 15 млн. бюлетини за изборите след месец

Най-малко 15 милиона бюлетини ще бъдат отпечатани за изборите на 6 ноември, съобщиха от ЦИК. Над 7,5 милиона от тях ще са за референдума, който трябва да се проведе заедно с президентския вот след по-малко от месец.

Отново дават на частни печатници печатането

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че продължават преговорите с печатниците за отпечатването на бюлетините, като е възможно да се ползват услугите и на подизпълнители. „Такъв вариант ще се наложи най-вероятно в общините, където ще се проведат частични местни избори“, допълни той.
След скандала „Костинброд“ отпреди няколко години, в изборния кодекс бе записано, че само печатницата на БНБ ще има право да отпечатва бюлетините. От там обаче се оплакаха, че няма как да насмогнат с всички книжа.

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина

От ЦИК очакват броя на желаещите да гласуват извън границите да достигне 20 хиляди. За момента най-много заявления има подадени от Великобритания, както и от страните с големи български диаспори – Турция, Испания, Германия и САЩ.
Цветозар Томов каза още, че няма разписани срокове за представяне на документ, който да извини негласуването на избори поради уважителни причини. Тези избори ще са първите по новите правила, според които гласуването на избори е задължително.
източник: Фокус
- реклама -