пчели пчелите мерки защита

Пчелите сънуват и и страдат от посттравматичен стрес

Изследване на група американски учени показва, че насекомите, които са от съществено значение за селското стопанство, имат емоции, сънища и дори страдат от посттравматичен стрес, което повдига сложни етични въпроси, пише „Гардиън”.

Когато Стивън Бухман намира непокорна пчела на прозореца в дома си в Тусон, Аризона, той полага големи усилия, за да я улови и освободи невредима.

Използвайки контейнер, той внимателно улавя пчелата на стъклото, преди да отиде в градината си и да я постави на цвете, за да се възстанови.

Добротата на Бухман – той е еколог по опрашването, който изучава пчелите повече от 40 години – е нещо повече от това да върне насекомото в неговата естествена екосистема.

Тя се дължи и на факта, че Бухман вярва, че пчелите имат сложни чувства и е събрал научни доказателства за това.

През март тази година Бухман издаде книга, която разкрива колко разнообразен и мощен е умът на пчелите. Книгата „Какво знае пчелата: изследване на мислите, спомените и личността на пчелите“ се основава на собствените му изследвания и десетки други проучвания, за да обрисува забележителна картина на поведението и психологията на пчелите.

Той твърди, че пчелите могат да демонстрират сложни емоции, наподобяващи оптимизъм, разочарование, игривост и страх – черти, които по-често се свързват с бозайниците.

Експериментите му показват, че пчелите могат да проявяват симптоми, подобни на посттравматичния стрес, да разпознават различни човешки лица, да обработват дългосрочни спомени по време на сън и може би дори да сънуват, съобщи БГНЕС.

Бухман е част от малка, но все по-нарастваща група учени, които правят това, което той нарича „гранични“ изследвания, стремейки се да разберат пълния емоционален капацитет на пчелите. Изследванията му радикално променят отношението му към насекомите – сега той не само избягва да ги убива в дома си, но и значително е намалил смъртоносното и безчувствено третиране на екземпляри за целите на изследванията си. Новата научна област на изследване може да има значителни последици за селското стопанство – отрасъл, в който пчелите са от решаващо значение. Това е така, защото приблизително една трета от храната на американците, включително много плодове, зеленчуци и ядки, зависи от пчелите за опрашването.

В миналото изследванията на пчелите са били съсредоточени върху ролята им в опрашването на културите, но работата, започната от Бухман и неговите колеги, може да наложи етична преценка за начина, по който се третират тези насекоми.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено