пчели пчелите мерки защита

Пчеларите готвят протест – браншът изнемогва

Пчеларите в България готвят протест. Според тях браншът изнемогва, защото държавата неглижира проблемите му.

За държавите по света пчеларството е приоритет. У нас пчеларите от години се оплакват от липсата на държавна политика за техния бранш. В резултат на това всяка година измират стотици пчелни семейства.

„Капката на нашето търпение преля, когато излезе информацията, че България е номер едно по смъртност в ЕС и приемането на временно разрешително за използване на забранени пестициди, което вече наистина беше върха на нашето търпение, защото това отново ни обрича на мъки и страдание и това отново ще ни принуди да мизерстваме и да няма да имаме възможност да оцеляваме“, каза Ясен Янев, председател на „Български свободни пчелари“ предаде БНТ.

„Това нещо в съвкупност с използването на семена в земеделието, в които има отрова още при самото засаждане. Те пренасят болести и в първия момент, в който те се засеят, отровата влиза в кошера с пчелите. Най-лошото е, че всичкото това нещо се отлага във восъка, а тая пчела живее, възпроизвежда се, храни се на восъка. Всичко е върху восъка“, каза пчеларят Красимир Александров.

„Изкупната цена също е много ниска варира около 5 лева в България, а в чужбина е двойно по-висока, че и тройно. В Румъния е около 10 евро и в Турция. Всички около нас продават на много по-висока цена. Преди две години храната, с която ги подхранвахме беше около 1.60-1.80 лв., а в момента е 5 лева. Цената на меда преди години беше пет лева и сега е пет лева. Трябва да стане поне двойно“, каза пчеларят Станислав Димитров.

„Мислим да изпратим документи на Еврокомисията по земеделие и европрокуратурата за злоупотреби в земеделието в България и ще направим и протест, за да покажем, че ние все още сме активни. Пчеларството е в основата на
земеделието. Без пчеларство не може да има земеделие“, каза Ясен Янев.

- реклама -