Павлова: Следващият бюджет на ЕС е на минус заради излизането на Великобритания

Павлова: Следващият бюджет на ЕС е на минус заради излизането на Великобритания

Бих казала, че следващият бюджет на ЕС е на голям минус заради излизането на Великобритания от съюза. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на конференция на тема „Европейският съюз, Западните Балкани, България“, която се проведе в УНСС.

По думите й заради това бъдещата многогодишна финансова рамка, която касае и Западните Балкани, ще бъде един от приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.

„Тук влизат кохезионната политика, стопанската политика, отбранителния съюз и др., които изискват голям финансов ресурс, за който ние знаем колко важно е да бъде насочен. Затова за нас ще е важно да отстоим възможността кохезионната политика да продължи и да намерим правилното място за фондовете за сигурност и миграция“, обясни тя.

Павлова уточни, че 2019 г. е последната активна година на настоящия европейски парламент

През май 2019 г. ще има нови избори. „И е особено важно какво ще свършим през 2018 г. и 2019 г., заради което решихме да поставим във фокуса на вниманието на съюза темата за Западните Балкани. Искаме българското председателство да бъде балканско, защото кой друг, ако не ние познава толкова добре Балканите и може да подкрепи развитието и интеграцията на този район“, каза тя и уточни, че това не значи, че България ще даде фалшиви очаквания.„Не считаме, че можем да си позволим риска да излъжем за това какво конкретно можем да обещаем. Ние не можем да обещаем, че балканските държави ще получат дата за присъединяване към ЕС“, каза министърът.

„Когато през май месец започнахме подготовката за българските приоритети и казахме, че това ще бъде темата във фокуса на вниманието, реакциите на някои от държавите бяха, че това е много рисково и не може да се постигне много, но ние казахме, че това за нас е важно и вярваме, че можем да го направим. Няколко месеца по-късно Западните Балкани бяха приети като общоевропейски приоритет и в общоевропейския дневен ред , който сме задали за 2018 г. Важно е сега колелото да се завърти и ние да му дадем правилна посока“, обясни Павлова.

Източник: Фокус

- реклама -