конюшните

Павлова поиска сделката за царските конюшни да бъде обявена за нищожна

Регионалният министър Лиляна Павлова поиска сделката за царските конюшни да бъде обявена за нищожна.

„Сезирах Софийския градски съд с искане за обявяване на нищожност на трите договора, сключени от областния управител на София за продажба на трите имота в София, които съставляват терена, върху който са сградите на бившите Царските конюшни“.

Областният управител е превишил правомощията си

Според министър Павлова анализът на документите показва, че областният управител не е имал правомощия еднолично и самостоятелно да се разпорежда с имота и не е налице хипотезата за прехвърляне, продажба или ликвидиране на съсобственост от името на държавата към тези частни лица.

„Считаме, че това е един вид заобикаляне на закона, тъй като имаме спорове изобщо по процедурата като такава”, обясни Павлова.

Купувачът не е ясно легитимиран и не е собственик на имотите, за които той претендира, че е съсобственик заедно с държавата, подчерта Павлова.

Исковата молба е внесена вчера в съда.

Освен замяната, за която знаем, че е направена през 2005 г.,“установихме, че още през 2003 г. около 5 дка от държавния имот са предоставени на частна фирма за дълг срещу собственост. В последствие те, по различна процедура, са пледирани като държавни и заменяни. Излизат различни подобни сделки при проверката, съобщи още министърът на регионалното развитие и благоустройството.

„Исковата молба е срещу областния управител и „Евротранс билд“, защото считаме, че и двете страни не спазили законовите изисквания“, поясни Лиляна Павлова.

Заради скандала с царските конюшни областният управител на София Веселин Пенев подаде оставка. За случая съобщиха първо от БСП, като показаха документи, че 7 декара и половина в центъра на София са били продадени за сумата от 658 870 лв. Това прави по 90 лв. на квадратен метър или – по думите на Корнелия Нинова – колкото струват едни маратонки.

- реклама -