Павлова: Получихме високи оценки за първите три месеца от европредседателството ни

Високи са оценките, които получихме за работата си през първите три месеца от европредседателството ни. Това заяви министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, която отчете работата до този момент

В рамките на тези три месеца са били проведени изключително важни заседания, дебати и срещи. „В София, Брюксел и Страсбург бяха проведени над 1000 заседания, 22 съвета на министрите. Тази цялата поредица от заседания, от срещи беше доста интензивна“, подчерта Павлова.

„В календара на събитията в София се включват над 320 събития, като 100 от тях вече са факт. Три от срещите от парламентарното измерение също приключиха. Един успех, с който се гордеем – това са правилата за работа за Европол, както и с поредицата от законодателства и решения. В рамките на трите месеца са проведени и 64 триалога – най-голямото предизвикателство за всяко едно председателство“, каза още Павлова.

Българското председателство предложи нов подход и нова философия по темата за общата европейска система за убежища, заяви Павлова

Темата, с която предстои да се занимава председателството ни, е свързана с реформата на системата за убежища или така нареченото Дъблинско споразумение. По нея са работили вече четири председателства.

По думите й това е пакет от 7 регламента, които трябва да бъдат приети. В него става въпрос за защитата и контрола на външните граници, както и подобряване на системата за убежища.

„Това, с което мога кажа, че се гордеем, е напредъкът, който успяхме да постигнем. Българското председателство предложи нов подход и нова философия по темата за общата европейска система за убежища. Благодарение на това се надяваме всъщност на 28-29 юни, когато е Европейският съвет и срещата на лидерите, те да успеят да намерят така желания и търсен вече пето председателство консенсус или компромис за това – как да реформираме системата за убежища, така че тя да бъде и справедлива и солидарна“, каза Павлова.

„Новата рамка, която ние предлагаме, е от гледна точка на засилен граничен контрол на външните граници, максимално добър анализ на вход, за да могат мигрантите да бъдат връщани в държавите на произход, и повече инвестиции на място в тези държави“, заяви министърът. Според нея е необходимо да се говори за проблема и неговата същност по същество, а не само да се борим с последствията.

Не можем да даваме фалшиви обещания на държавите от Западните Балкани за бързо присъединяване към ЕС, но трябва да им дадем перспектива, заяви Павлова

Според нея това може да стане чрез свързаност. Тя поясни, че очаква на Срещата на върха на 17 май да бъде постигнато политическо съгласие и да се приеме декларацията от София. „С нея лидерите ще постигнат съгласие за това,че интеграцията на Западните Балкани минава през свързаността“, коментира Павлова. Според нея тази свързаност осигурява сигурността и интеграцията и просперитета на този регион.

- реклама -