Павлова: България продължава активно да подкрепя съседите от Западните Балкани

Павлова
Българското председателство на Съвета на ЕС приключи, но активната дейност на българската страна продължава в подкрепа на нашите съседи от Западните Балкани по пътя им за членство в Европейския съюз и НАТО.

Това заяви министър Лиляна Павлова по време на среща днес с делегация от  Македония, ръководена от Генералния секретар на Владата Драги Рашковски и състояща се от държавните секретари на отделните министерства.

Посещението на македонската делегация в София е поредна част от добросъседските отношения и обмяната на опит между двете страни. „От изключително значение е, че България и Македония успяха да намерят това, което ни обединява и да работим в партньорство“, посочи министър Павлова. Тя увери македонските представители, че високо ценим усилията на сегашното правителство да осъществи необходимите ключови реформи по прозрачен и приобщаващ начин с оглед началото на преговорите за присъединяване на Република Македония с ЕС през юни 2019 г., за което беше дадена перспектива по време на Българското председателство.

„Ще настояваме и по време на следващите председателства на Съвета на ЕС да не се губи темпото в преговорите за разширяване и да се изпълнява Софийския дневен ред, който лидерите приеха на срещата на върха в София“, заяви Павлова.

Важен израз на партньорството по европейските въпроси между България и Македония е изпълнението на съвместни проекти в рамките на програми за трансгранично сътрудничество, финансирани от ЕС. По време на срещата Павлова сподели, че при преговорите за следващата Многогодишна финансова рамка ще настояваме за развитие на тези програми, защото те допринасят както за развитието на граничните райони, така и за разширяване на партньорствата на различни нива, съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство по европредседателството на България.

В разговорите Рашковски и неговите колеги отбелязаха, че се радват на добрите отношения, които поддържат с българската страна на различни нива и се надяват това да продължи, тъй като за тях е изключително важно да се поучат от опита на България, извървяла вече трудния път за присъединяване към ЕС и заемане на равноправно място сред старите държави членки.

„Можете да разчитате на страната ни за споделяне на опит и добри практики от предпресъединителния период, както и за процесите след придобиване на членство. Вече работим по конкретни проекти за повишаване на квалификацията на администрацията и споделяне на опит и добри практики в различни сектори със страните от Западните Балкани“, каза още министър Павлова.