ПАВЕЦ „Чаира“ става авариен резерв в електроенергийната система

Увеличават мощността на ПАВЕЦ „Чаира”. Тя ще има възможност да изпълнява ролята на авариен резерв в електроенергийната система за период от 20 часа. Това заяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

„Както може би част от вас знаят „Чаира” е най-голямата ПАВЕЦ в Югоизточна Европа. Това е най-значителната регулираща мощност в нашата система. Взетото решение е важна стъпка относно право на строеж и реализиране на обекта, който е язовир „Яденица”.

С това решение ще се увеличи обемът на долния резервоар на ПАВЕЦ „Чаира“ с 9 млн.кубика.

По този начин централата ще мине от дневен към седмичен режим на изравняване на водните обеми и ще има възможност за работа в пълна генераторна мощност в продължение на 20 часа. Текущо е 8 часа и половина, т.е. капацитетът ще се повиши два пъти и 22 часа и половина в помпен режим. Към момента това е 11 часа”, уточни той.

По думите му реализирането на проекта „Яденица” ще доведе до значително подобряване на структурата на резервните мощности на страната.

„Като генераторната мощност от 864 мегатава текущо и минимално време за достигане на пълно натоварване от под 5 минути, висока степен на автоматизация на работните режими и т.н.”, каза още Александър Николов.

По думите му ПАВЕЦ „Чаира” може да се разгледа като вид батерийна структура.

„Това ще даде възможност много от зелените проекти, които вече са входирани в системния оператор, да се случат, като има мощност, която да ги балансира и по този начин да има доста по-приемливи цени и по-големи възможности”, обясни той.

Реализацията на проекта „Яденица” е започнала през 1994 г. „През 2005 г строителството е преустановено поради липса на финансиране.

През 2016-2017 г. е извършена актуализация на съществуващия проект и чак сета достигаме до етап, в който ще се може да се приеме, че фактическите стъпки ще подсигурят България да запази позициите си на елекробалансьор в целия регион”, добави още Николов.

- реклама -