Нотр Дам

Пауза на кампанията за евровота във Франция, цигулар дарява 700 тона стомана за реставрацията на катедралата

Заради пожара в „Нотр Дам“ управляващата партия във Франция прекрати кампанията си за евроизборите.

„Живеем в момент на дълбока тъга. Листата „Ренесанс” ще се присъедини към този момент на национално обединение. Ние прекратяваме кампанията си до второ нареждане”, заяви Натали Лоазо, водещ кандидат на партията на Еманюел Макрон „Република, напред”.

Вчера вечерта Макрон трябваше да даде дългоочакваното си телевизионно обръщение към нацията. В него трябваше да очертае мерките, които планира да предприеме след национални обществени дебати, проведени в отговор на протестите на „Жълтите жилетки”. Но то беше отменено заради пожара.

На Велики Четвъртък камбаните във Великобритания ще бият за „Нотр Дам“.

„Църковните камбани във Великобритания ще бият в четвъртък за Франция и нейните хора, докато те скърбят след опустошителния пожар в „Нотр Дам”. Това заяви премиерът Тереза Мей.

Камбаните в уестминстърското абатство ще бият в 16:43 ч. централно гринуичко време, което е точният час, когато пожара избухна.

„Снимките от унищожението, което ние видяхме са сърцераздирателни”, каза британският премиер.

Мей написа в понеделник „Мислите ми са с хората във Франция” и работниците, които се „борят с този ужасен огън”.

В изявлението си във вторник тя благодари на „бързите и героични действия на първите озовали се на мястото, Франция се справя с голям професионализъм към такива извънредни ситуации”.

„Ние сме готови да предоставим британски експерти и експертиза, които може да се полезни при възстановяването на тази великолепна катедрала”, каза тя.

Цигуларят Андре Рийо обеща да дари 700 тона стомана за реставрацията на „Нотр Дам“.

„Сериозно съм шокиран от снимките от Париж”, написа в Туитър Рийо. „Искаме да предложим нашите 700 тона стомана, които бяха използвани за строежа на замъка Шьонбрун, за да помогнем в реконструкцията на красивата „Нотр Дам”, заяви Рийо, който качи снимка на стоманата.

- реклама -