горива, гориво, криза, Великобритания, военни

Пътят за морето тази година много по-скъп

Независимо от вида транспорт, който изберем, пътят към морето ще е по-скъп това лято.

Само за година към началото на юли бензин зареждаме с близо 50% по-скъпо, а при дизелът ръстът е над 56%.

Така за всеки литър плащаме с между 1.05 и 1.20 отгоре спрямо миналата година по това време, показват данните на платформата fuelo.net.

Така, ако тръгнем с кола към плажовете по родното Черноморие, разходът за гориво ще се увеличи с близо 40 лв.

Ръстът при горивата ще оскъпи не само превоз с автомобил, а и бързо се пренася в цената на билетите – и по суша, и по въздух.

Броени дни преди началото на активния летен сезон екип на NOVA тръгва на път към морето. Пресмятаме колко повече трябва да отделим за транспорт от миналото лято.

Началната спирка е София. В експеримента помага Ангел Борисов.

Това лято планира основна почивка в Гърция и уикенд пътувания към плажовете по родното Черноморие. Отсега пресмята, че пътят до морето ще му струва далеч повече от миналото лято.

„Това, което виждам на колонките, е ежедневен ръст на цените на горивата.

Миналата година пълних за 130-140 лв. резервоара догоре, докато през тази цената е 200 лв. за пълен резервоар”, обясни Борисов.

Той се замисля как да стигне до морето това лято. Преглеждаме цените на билетите с влак, автобус и самолет до плажовете у нас и тези на съседите.

До курортите по Черноморието ни делят между 400 и 500 км.

Няколко часа път по суша. Или няколко минути по въздух. Така че имаме избор за колко време да стигнем, как да пътуваме и колко да отделим за транспорт.

 

- реклама -