Света Богородица, Бачковски манастир, шествие
Снимка: БГНЕС

Пътят на вярата: Литийно шествие с чудотворната икона на Богородица от Бачковския манастир

На втория ден от Великден в Бачковския манастир се провежда литийно шествие с иконата на Пресвета Света Богородица.

То стига до местността Клувията, където светинята е открита преди няколко века от две овчарчета.

Литийното шествие тръгна малко след 8 ч, водено от игумена на манастира епископ Сионий, а още от рано сутринта миряни се събраха в Бачковския манастир. Тази година се допускат да участват всички желаещи, но различното е, че иконата няма да бъде носена от много хора, а само от двама души, които ще се сменят на определено разстояние.

Тъй като заради ситуацията на пандемия, събиранията са забранени, курбан в местността Клувията няма да има, а всички събрани средства и хранителни продукти ще бъдат раздадени в помощ на социално слаби хора.

Снимка: БГНЕС

Иконата е на територията на манастира най-вероятно от времето на неговото основаване и винаги е оставала център на вниманието на монаси, вярващи и посетители.

Не секва потокът от поклонници, които идват да получат благословията на чудотворния образ, споделят болката си и измолят защитата му. Самото разположение на св.икона е по волята на изобразената Божия майка и е свързано със скриването и намирането й. А именно, по време на трудните начални години на турското господство, иконата е била скрита в местността Клувията, където е намерена отново в началото на ХVІІв. и донесена в манастира. За почуда на монасите, тя изчезнала и отново била намерена на същото място в планината и върната. Това се повторило на два пъти, докато един от братята в манастира не получил в съня си заръката на св.Богородица, образът й да бъде изложен в съборната църква на манастира, вдясно от централната врата, в отделен иконостас, с три стъпала пред него, за да посреща всеки нуждаещ се и за да бъде винаги в храма.

Съществува също така предание, че Чудотворната икона е копие на легендарната икона на св.Богордица, нарисувана от св.Лука и прелетяла сама от Грузия до манастира.

Изображението на Божията майка е от типа „умиление”, облечено в сребърни и златни обкови.

Все още частичните проучвания върху живописта й, сочат като най-вероятна датировка ХІв. или края му. Отстрани на образа на св.Богородица, може да се разчете надписът „влахерниотиса”, което говори, че тя повтаря живописния тип или пък е копие на прочутата Влахернска св.Богородица – покровителка на Константинопол. Бидейки покровител на града срещу различните врагове и военни набези, не би било учудващо, ако основателят Григорий Бакуриани, сам воин, е поискал и централната икона в основания от него манастир да възпроизвежда споменатия първообраз. Макар и потъмнял образът на св.Дева е достатъчно различим, за да видим безрезервната посветеност и любов в склонението на майчиното лице към Боговъплатения „Син Человечески”.

Снимка: БГНЕС

Тя е още от 11 век, но дълги години е престояла скрита в скалите. Тя е нашата небесна майка, молителка покровителка, нея молим всекидневно, сподели пред БНТ игуменът на манастира отец Сионий.

- реклама -