Road trip. Father and son travelling together by car

Пътят до морето: Колко ще ни струва с различните видове транспорт?

Колко ще ни струва пътят до морето с различните видове транспорт. Само за година към началото на юли бензин зареждаме с близо 50 % по-скъпо, а при дизелът ръстът е над 56 %. От сега едно е ясно: независимо от вида, транспорт, който изберем, пътят към морето ще е по-скъп това лято.

Само за година към началото на юли бензин зареждаме с близо 50 % по-скъпо, а при дизелът ръстът е над 56 %. Така за всеки литър плащаме с между 1.05 и 1.20 отгоре спрямо м.г. по това време, показват данните на платформата fuelo.net.

Така, ако тръгнем с кола към плажовете по родното Черноморие, разходът за гориво ще се увеличи с близо 40 лв. Ръстът при горивата – ще оскъпи не само превозът с автомобил, а и бързо се пренася в цената на билетите  – и по суша, и по въздух.

Броени дни преди началото на активния летен сезон – тръгваме на път към морето. За да пресметнем колко повече трябва да отделим за транспорт от миналото лято. Начална спирка София. В експеримента ще ни помогне Ангел Борисов. Това лято планира основна почивка в Гърция и уикенд пътувания към плажовете по родното Черноморие. От сега пресмята, че пътят до морето ще му струва далеч повече от миналото лято.

„Това, което виждам на колонките е ежедневен ръст на цените на горивата. Миналата година пълних за 130-140 лв. резервоара догоре, докато тази година цената е 200 лв. за пълен резервоар“, казва Ангел Борисов, шофьор.

Затова и се замисля как да стигне до морето това лято. И преглеждаме цените на билетите с влак, автобус и самолет: до плажовете у нас и тези на съседите. До курортите по Черноморието ни делят между 400 и 500 км. Няколко часа път по суша. Или няколко минути – по въздух. Така че имаме избор – за колко време да стигнем, как да пътуваме и колко да отделим за транспорт.

Целият експеримент гледайте тук:

- реклама -