коронавирус

Пътуване по време на коронавирус: Как да останем здрави при полет със самолет

Зимата е особено деликатен момент за пътувания, заради здравните рискове от различни инфекциозни заболявания. Сега обаче нещата са много по-сериозни заради ширещия си коронавирус.

Ако питате дали трябва да отложите полета си със самолет заради това, отговорът е категорично не. Да, рисковете са големи, особено ако пътувате до някое голямо летище, където имате прекачване към далечна дестинация и ще ви се наложи да прекарате дълго време затворени в самолета с хора, от различни раси. Но, има някои лесни предпазни мерки, които ще ви помогнат да останете здрави по време на път. И те са свързани основно с това къде сядате, какво пипате и най-вече – да пазите ръцете си чисти.

Много държави вече забраниха полетите от и за Китай, тъй като именно там е родното място на коронавируса и там има най-много заболели. Но, това не гарантира, че няма да попаднете на полет, на който има някой, който е бил изложен на вируса или още по-лошо – вече е негов носител.

Как се разпространяват микробите?

Когато болен човек кашля или киха, той разпръсква невидим с човешко око флуид от носа или устата си. Тези флуиди носят инфекции. Ако стоите непосредствено до този болен пътник, микробите могат да попаднат във вашето тяло през носа, очите или устата и да ви заразят. Но, също така имайте предвид, че флуидите могат да се залепят по различни повърхности в радиус от 2 метра. И да оцелеят там няколко часа. Така, че ако докоснете дръжката на тоалетната, а преди това я е пипнал болен, вероятността да се заразите и вие е огромна.

Ако пътувате на седалките около човек, който киха и кашля, помолете го да го прави в носна кърпичка – така би могло да се ограничи разпространението наоколо на болестотворните бацили.

Кои са най-опасните места в самолета?

Логично това са нещата, които пътниците пипат най-много – масичките пред седалките, предпазните колани, регулаторите за въздух и разбира се тоалетните. Затова задължително пътувайте с антибактериални кърпички и гел за ръце.

Още с качването на самолета избършете добре масичката, облегалките на седалката, колана и всичко наоколо, което можете. Почистете с влажна кърпичка дръжката на вратата на тоалетната, преди да отворите, както и дезинфекцирайте с кърпи всичко, което докосвате там. След това особено старателно измийте ръцете си със сапун и вода, а на излизане направете с кърпичката същото с дръжката.

През половин час почиствайте ръцете си с антибактериален гел на алкохолна основа. Преди да ядете изтрийте ръцете с мокри кърпички. И по възможност ги дръжте далеч от устата, очите и лицето си.

Гледайте да изберете място до прозореца – така ще ограничите до минимум ставането по време на полет. Да, малко е досадно, но пък ще намали риска да се заразите. Освен това ще сте сравнително далеч от пътеката, по която се движат всички пътници.

Пуснете винтила за въздух над вас и го дръжте на средна степен. Така ще създадете въздушна бариера около вас, която няма да позволи навлизането на бактериите близо до вас.

Дори да ви е хладно, откажете ако ви стюардесите ви предложат одеало или възглавница. Дори да са запечатани, вероятността да са ползвани от друг преди това е голяма.

коронавирус

Много е спорно дали носенето на маска действително помага срещу коронавируса. Най-добре е да си вземете маска, но не медицинска, а такава, която е респираторна.

 

- реклама -