пътуване

Пътувайки, ставаме по-умни? Възможно ли е?

Наистина не е изненада, че повечето млади хора в наши дни имат амбицията да пътуват по света и да се запознават с нови култури и места. Няма шанс да не сте попадали на снимка на красива, далечна страна и да не сте имали желание да опаковате чантите си и просто да купите самолетни билети дотам.

Пътуването по бизнес или образование, за по-дълги периоди от време може да изглежда страшно за много хора. Това е голяма стъпка в напълно непозната среда, а не всеки има смелостта да я предприеме сам.

Всъщност може да се окаже голяма загуба, тъй като ползите от живота в чужбина са многобройни и значими.

Човек трупа важен опит и познания, които после ще му бъдат необходими. Има многобройни проучвания, доказващи, че престоят в чужда страна може да направи човека по-умен, по-решителен и по-харизматичен. Ето някои примери:

 1. Ставате независими

Да се отдалечите от дома и да започнете да намирате пътя към новата и непозната среда е малко стряскащо, но ще ви принуди да станете по-самостоятелни.

Няма никой, който да ви помогне и трябва да се адаптирате към различни обстоятелства.

Това означава придобиване на нови умения и знания. Младите хора могат да се възползват от това, тъй като разчитат на собствените си средства, отговорни са за всичко – от резервации на хотели, гладене на дрехи и организиране на срещи до пазаруване на стоки и сплотяване на групата.

 1. Креативността ви расте

Дешифрирането на изцяло нов културен и социален контекст помага на човек да развие ценни умения за разрешаване на проблеми.

Целта на всеки чужденец е да разбере новата среда възможно най-бързо и да я разгледа като социален и културен пъзел, който трябва да бъде нареден.

Започвате да откривате нови начини за общуване с хората, вдъхновени сте от местните културни забележителности и се научавате да импровизирате, когато се сблъскате с непознати ситуации.

 1. Ставате по-гъвкави

Разбирате, че сте в различна среда, когато правилата, на които сте свикнали, не важат непременно. Тъй като по-голямата част от хората ще следват различен набор от социални правила, ще се адаптирате по-лесно.

Ще осъзнаете, че начинът, по който хората общуват, може да бъде много различен от този, на който сте свикнали.

Този опит ще ви подготви за бъдещи срещи от подобно естество и за създаването на важни контакти.

 1. Толерантност към другите

Нетърпимостта обикновено се корени в страх от неизвестното. Това важи и за други култури и националности. Ако не сте сигурни как да комуникирате с хора от различен произход или как да ги разберете, животът с тях определено ще ви научи. Няма по-добър начин да разберете една култура, от това да прекарате известно време в конкретната среда. С други думи, сте в състояние, където не просто толерирате, а изследвате и разбиратегледни точки различни от вашите собствени.

 1. Проявявате повече интерес към „различното“

След като започнете да опознавате новите култури, никога няма да спрете да го правите.

Наистина чувството е като да отворите изцяло нова част от мозъка си, която никога преди не сте използвали.

Получавате нова перспектива за живота и започвате да го третирате съвсем различно.

 1. Научавате как да се ориентирате на непознати места

Повечето хора прекарват голяма част от младостта си на едно място. Те познават доста добре своя град или град, но ако ги пуснете на непознато място, започват да се паникьосват и трудно се ориентират. Преместването в чужбина ще ви позволи да преодолеете тези ситуации. В края на краищата вашето ниво на бдителност ще бъде много по-високо от преди и ще бъдете принудени да научите средата си бързо.

 1. Научавате нов език

Без значение дали се опитвате да научите новия език, или не, вие ще се започнете да разбирате поне малко от него. Ако положите съзнателни усилия да го научите, ще постигнете много по-бързо желаните резултати.

Най-добрият начин да научите нов език е да бъдете изложени на него ежедневно.
 1. Развивате нови интереси

Спортните, културните събития, музиката, хобита и т.н. могат да се окажат доста различни от това, което познавате. Ще развиете страст към неща, на които не сте обръщали внимание или дори не сте знаели преди да заминете.

Много от хората, които се смятат за мързеливи, се връщат от пътуването си с нова страст към бойните изкуства, йогата, скалното катерене или рафтинга. Никога не знаете какви умения или хобита може да вземете и как това ще повлияе на живота ви, но едно е сигурно – ще станете много по-интересен човек.

 1. Уменията в мултикултурна среда са вече факт

Ако се преместите в друга държава за работа или образование, шансовете са, че няма да бъдете единственият чужденец там. Да обменяш опит с хора от различни култури може да има големи ползи за твоя професионален и личен живот. В края на краищата, професионалистите, прекарали време и натрупали опит в чужбина, са силно търсени и предпочитани в най-различни интернационални компании.

 1. Предизвикателства на пътя? Решавате ги безпроблемно
Преместването в чужбина изисква кураж, планиране и отдаденост за постигане на целите и стремежите.

Когато успеете да постигнете нещо толкова предизвикателно като това, няма да се страхувате да се справите с нищо.

 1. Осведоменост по глобалните въпроси

Да бъдеш в крак с новините е едно нещо, но да разговаряш с хора, които изпитват пряко последиците от глобалните проблеми, може да ти помогне да осъзнаеш неща, които си разбрал само повърхностно преди. Опитът от първа ръка с глобални проблеми определено има своето позитивно отражение върху вас.

 1. Научавате се как да се справяте с културния шок
Културният шок е много реален и може да бъде травматично преживяване, ако не сте подготвени за него.

Все пак, не е нещо, което е невъзможно да се преодолее. Преминаването през него веднъж ви помага да се справите с всички други подобни ситуации. Трябва да бъдете внимателни и подготвени за неочакваното.

 1. Научавате се да намерите пътя в различните бизнес среди

Бизнес етикетът е различен в отделните страни. Нещо, което се определя като правилно поведение в западната култура, може да бъде прието за напълно грубо на изток. Шансът да се запознаете с различните правила е безценнен и значително разширява хоризонтите ви. Можете да получите страхотни шансове да развиете силни бизнес връзки в чужбина. И познаването на езика, културата и кодекса за поведение сред бизнесмените от различни части на света, може значително да подобри кариерата ви в бъдеще.

 1. Получавате друга гледна точка за живота
Има повече от няколко начина да живееш живота си.

Много хора не са наясно с този факт, защото никога не са срещнали някого, който е значително различен от тях. Начинът на живот е различен в отделните държави и прекарването на известно време някъде другаде може да разшири вашите хоризонти и евентуално да промени живота ви.

 1. Ставате по-харизматични

Не е нужно никой да ви каже, че това е вярно – знаете, че е така. Умът ви и душата ви значително се обогатяват. Редица интересни истории, преживявания, спомени и моменти ви правят човека, който сте.

Промяната винаги е в полза на по-доброто и винаги е ценен дар за хората в края на краищата. Ще бъде забавно и ще ви даде нов поглед над живота!

Не позволявайте на страха да ви задържи – отивайте там и се запознайте с хората по света.

 

- реклама -