лекарства

Пациентски организации подкрепят създаването на комисия за новите молекули

Пациентски организации „Заедно с теб“ подкрепят създаването на Специализирана комисия от лекари към Министерството на здравеопазването за финансиране на нови молекули за пациенти, засегнати от Мораториума на лекарствата в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г.

„Оценяваме желанието на управляващите да разрешат създалата се ситуация и разбираме обмислянето на различни варианти предвид липсата на опит.

Съгласни сме с предложението на Премиера да се започне осигуряване на лечението на пациентите, засегнати от Мораториума чрез тази комисия, в която ще влязат водещи експерти, тъй като така ще може максимално бързо от гледна точка на административни процедури да ни се гарантира лечението. Очакваме така да се свали общественото напрежение“, се посочва в позицията, изпратена до медиите.

Председателят на организацията Пенка Георгиева настоява да бъде включена в тази специализирана комисия като наблюдател, без право на глас, тъй като няма медицинско образование. „Считам, че прозрачността в рамките на закона ще внесе справедливост и спокойствие в обществото“, допълва тя.

„Пациентски организации „Заедно с теб“ изразяваме доверие към нашите лекари, базирайки се и на личното ми наблюдение като член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца от една година.

Водещите детски лекари винаги се отнасят отговорно към пациентите си, вярвам и съм се убедила лично в професионализма и ангажираността им към здравето на пациентите. В дискусиите тези лекари винаги показват своята грижа.

В навечерието на тези светли празници на Рождество Христово бих искала да сме по-смирени, по-справедливи и по-милосърдни, защото здравето не е политика“, допълва още Георгиева.

- реклама -