Марияна Симеонова оставка

Пациенти излизат на протест в защита на подалата оставка шефка на Агенцията по трансплантация

От името на пациентите с белодробни заболявания, водещи до белодробна трансплантация, заявяваме, че сме против приемането на оставката на д-р Марияна Симеонова, Директор на Изпълнителна агенция по трансплантация /ИАТ/. Това се казва в писмо до здравния министър Кирил Ананиев, изпратено от различни сдружения, свързани с белодробните заболявания.

Всяка промяна в ръководството ще доведе до забавяне или преустановяване на разговорите с клиники от ЕС, в които да бъдат осъществявани белодробни трансплантации на български пациенти

В тази връзка пациентите предупреждават, че планират протест на 29 юни 2018 г. пред централния вход на Министерство на здравеопазването. Те канят министъра да обясни лично на нуждаещите се от белодробна трансплантация пациенти позицията на Министерството по казуса.

„Този протест се организира един месец след символичното изпращане в емиграция на нуждаещите се от белодробна трансплантация. Ние не подкрепяме здравната емиграция и задаваме въпроса – „Какво се промени един месец по-късно?“, се казва още в писмото на Сдружение „Асоциация Пулмонална Хипертония“, Сдружение „Национален Алианс на хората с редки болести“, Сдружение „Асоциация Муковисцидоза“, Сдружение „Идиопатична Белодробна Фиброза“, Сдружение „Асоциация Саркоидоза“, Сдружение „Алианс на трансплантираните и оперираните – АТО „Бъдеще за всички“.

Днес по обяд от министерството обявиха, че д-р Марияна Симеонова е депозирала заявление за освобождаване по взаимно съгласие и предизвестие. Към момента министърът изчаква резултати от поръчаната от него експертна оценка за дейността на ИАТ. На базата на нея, ще бъде взето и решението, уточняват от МЗ.

- реклама -