средства микро средни предприятия грант средства еднократна помощ, семейства, родители Борисов, помощи, деца,бюджет
сн. БГНЕС

Патриотите със законопроект за вечния длъжник, правят закон за личния фалит

Парламентарната група на „Обединени патриоти“ работи върху нов законопроект за преодоляване на проблема с длъжниците и тяхната свръхзадлъжнялост.

„Целта ни е да се справим с фигурата на вечния длъжник. С човека, който работи, но всичко отива към кредитори, банки, съдия-изпълнител и за него няма истински хоризонт за излизане от това дългово робство“, обясни пред журналисти в парламента съпредседателят на групата Искрен Веселинов.

Депутатите от нея многократно са повдигали въпроса, но той не е срещал необходимата подкрепа. Този път обаче те има на своя страна нова европейска директива от 2019 г., която третира няколко варианта за несъстоятелността на физическите и юридическите лица, както и препоръчва на държавите да вземат мерки в тази посока.

България и Хърватска са двете единствени държави от ЕС, които все още нямат законодателство в тази посока.

Проектът на нормативен акт носи името Закон за защита на физическите лица при неплатежоспособност. „Нашето желание е това да стане приоритет на Народното събрание за този политически сезон“, обяви Веселинов.

Въпреки че вече имат готовите текстове, патриотите няма да внасят проекта в деловодството, а първо ще инициират поредица от срещи с представители на останалите парламентарни групи, на ресорните министерства, както и на БНБ, тъй като текстовете се отнасят и до банките.

Целта на законопроекта най-общо е всеки, който по обективни причини повече от 3 месеца няма възможност да покрива задълженията си, чийто максимум е до 200 000 лева, да може да поиска защита от българския съд. Разписан е и критерий за добросъвестност.

Юристът от групата Христиан Митев уточни, че производството по предоставяне на защита няма да бъде производство по несъстоятелност на физическо лице, каквито проекти и идеи имаше по-рано, а ще има по-скоро охранителен характер.

- реклама -