Патриарх Неофит: За първи път в България посрещаме частици от мощите на Светите братя Кирил и Методий

Патриарх Неофит: За първи път в България посрещаме частици от мощите на Светите

братя Кирил и Методий.

Днешният ден е исторически и празничен, защото посрещаме Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил, каза в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп – викарий на патриарха,

който отслужи молебен пред светините в храма.

В митрополитската катедрала епископ Поликарп прочете приветствие от Негово Светейшество Софийския митрополит и български патриарх Неофит за това паметно историческо събитие, свързано с всенародното поклонение пред Светите мощи на двамата равноапостолни братя, което

ще продължи в храма до 25 май на обяд.

Днес в столицата на България, посветена на Божията премъдрост, посрещаме за първи път частици от Светите мощи на Светите равноапостолни братя Методий и Кирил от светогорския манастир Есфигмен, от столицата на монашеската република – Карея, се казва в

словото на Негово Светейшество патриарх Неофит.

С отеческа любов се обръщаме днес към хората на духа – учените, изследователите, към творците в различните сфери на българската култура и изкуството, към поетите, писателите, библиотечните дейци, към преподавателите. Сърдечно приветствам всички ученици и студенти, с пожелание за успехи в учението и да пазят заветите на славните ни предци, пожелава българският патриарх.

„Бог да пази всички нас. Божията благодат и милост

да бъдат над всички нас. Честит и благословен празник“, отправя благослов в приветствието си българският патриарх Неофит, прочетено от епископ Поликарп в храма.

Заедно с президента Румен Радев на молебена в храма „Св. Неделя“ присъстваха също вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, български духовници и гостите от Света гора, откъдето бяха донесени Светите мощи за всенародното поклонение, което ще продължи до 25 май на обяд.

В храма бяха дошли посланиците на Гърция и на

Сърбия у нас. На молебена присъства и генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев.Светите мощи на българските просветители Методий и Кирил са донесени в България от Негово Високопреподобие архимандрит Вартоломей – игумен на светогорския манастир Есфигмен. Светинята се пази в Есфигменската света обител, в седалището на обителта – столицата на монашеската република, Карея.

Игуменът на Гигинския манастир архимандрит

Никанор обясни, че българите ще може да се поклонят на Светите мощи – „на част от ръката на Св. Кирил Славянобългарски и на две частички от ребрата на Св. Методий – архиепископ Моравски“.

- реклама -