"Александър Невски", патриарх Неофит, Цветница, служба, миряни, хора, мерки, коронавирус
Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит в полупразния „Александър Невски“: Божията благодат да бъде над всички вярващи

Традиционното празнично богослужение за Цветница оглави Негово светейшество българският патриарх Неофит в столичния катедрален храм „Александър Невски”.

Нищо обичайно обаче нямаше в днешната служба освен думите на патриарха.

Храмът остана полупразен – хората, уплашени, се вслушаха в призивите и не отидоха на църква. Дошлите носеха защитни маски и стояха на разстояние един от друг.

И за първи път в историята на Българската православна църква на Цветница не се раздаваха в храма върбови клонки и цветя, символизиращи посрещането с палмови клонки на Исус Христос в Йерусалим.

Снимка: БГНЕС

Това изключение в традицията на БПЦ беше направено, за да не се събират много хора в храмовете и пред тях, и да няма увеличаване на заразените с коронавируса.

Празничната служба беше съпроводена със засилени мерки за безопасност. На входа всеки получи дезинфектант за ръце, а хора без маски не се допускаха. Иконите и пространството около храма пък бяха предварително дезинфектирани.

Снимка: БГНЕС

В края на Светата литургия патриарх Неофит отправи благослов: Божията благодат да бъде над всички вярващи – и над дошлите в храма, но и над целия български народ, съпреживял от домовете си днешната празнична служба от прякото излъчване на БНТ.

„Не само трябва да си храним корема, но и душата. Супермаркетите са пълни, а храмът – празен. Взела съм решение да дойда, защото мисля, че е безопасно”, сподели за БГНЕС Мира Бъчварова, която бе сред малкото, дошли да запали свещ в храма.

Според нея мерките за безопасност са достатъчни, а хората са дисциплинирани и използват необходимите предпазни средства.

„Нека храним душата си с Бога, който е в нас. Всеки може да запали свещ вкъщи, това е изцяло лично решение. Аз мисля, че трябва да съм днес в храма и съм го направила, независим от ситуацията”, каза тя и допълни: „Българите са много отговорни и спазват ограниченията. Даже съм учудена. Всичко е така, както го искат от парламента. Много сме послушни и не работим”.

- реклама -