Неофит

Патриарх Неофит: Рождество Христово е нечувано тайнство, което обновява човешката природа

Православният свят отбелязва Рождество Христово. Във всички храмове в страната беше отслужена Рождественска света литургия.

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави богослуженията за Рождество в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и благослови миряните, дошли да измолят здраве и благоденствие.

„Рождество Христово е нечувано тайнство, което обновява човешката природа и цялото тварно естество; тайнство, което беше предвъзвестено още на праотците“, обърна се към събралите се в храма патриарх Неофит, цитиран от Дарик.

„Изпълниха се дните на дългоочакваното Рождество на Богомладенеца и вече „с нас е Бог“. Нашата надежда отдалечи всяка скръб и безнадеждност. Отдалечи се непроницаемият мрак, защото днес изгря вечната светлина, и затова радостта ни е пълна, и цялата Църква тържествено възглася: „Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието“.

„Щедро огрени от тази духовна светлина, ние отново и отново се прекланяме и величаем безмерната Божия любов, защото Синът Божий заради нас и заради нашето спасение стана Син Човечески, за да освети падналата човешка природа, като даде възможност на повярвалите да възстановят нейната първоначална красота, и както припомня нашето православно богослужение – „падналия преди образ“. Непонятно е за човешкия ум това Божие дело, което се извърши чрез Въплъщението на Самия наш Бог и Творец“.

„Господ Иисус Христос живя сред човеците и ни остави Своето спасително учение, и ни даде достоен пример за жертвена любов, затова в деня на Неговото Рождество, заедно с ангелското войнство отново и отново пеем и прославяме Всемилостивия Бог, и от дълбините на сърцата си възкликваме: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“, продължи службата патриархът.

„Затова в този свят и пресветъл ден светата Православна църква ни призовава, като подражаваме на Всещедрия и Всемилостив Бог, и ние щедро да отворим нашите сърца, и да сторим всичко, което е по силите и възможностите ни, та между нас да няма никой самотен и без надежда. Днес за всички нас се ражда Спасителят Христос Господ, Който като ни призовава да стоим непоклатно във вярата, ни учи: „Вие сте светлината на света“.

Поздравяваме всички наши духовни чеда в пределите на Родината и извън нея със светлия празник на Христовото Рождество и отечески им благопожелаваме здраве, духовни успехи, мир в семействата, училищата, държавните институции, та да има повече благост, търпение, добра воля и любов.

Благодатта и мирът на раждащия се днес Богомладенец, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!“, завърши патриарх Неофит.

На светата литургия присъства и президентът на България Румен Радев.

- реклама -