патриарх Неофит, послание

Патриарх Неофит приветства българските учители и ученици

Патриарх Неофит отправи приветствие до българските учители и ученици за откриването на новата учебната година, съобщиха от Българската патриаршия.

„Обични в Господа учители и ученици, всесърдечно Ви приветстваме с архипастирски благослов и най-светли благопожелания по повод началото на новата учебна година.

Настъпи часът, когато мнозина от вас ще прекрачат прага на българското училище, мястото, където ще усвоите разнообразни и полезни знания. С любознателност, ревност и усърдие приемайте преподаваното от вашите скъпи учители, които, чрез богатия си педагогически опит, ще ви насочат в пътя, който ще ви изгради като достойни българи и граждани на обичната ни Родина“, пожелава Негово светейшество.

Патриарх Неофит се обръща и към българските учители – „с вълнение и искрени благопожелания, макар и в пандемиологична обстановка и с предпоставки за трудно протичане на учебния процес, да не угасва у Вас ревността, любовта и готовността за преподаване на добрите и градивни знания“. Днес в света на технологиите, когато има все повече алтернативи в процеса на обучение, нека не забравяме ценността и богатството на печатната книга, от която черпим не само знание и дух за отминалите времена, а чрез напечатаните букви в дълбочина се предава важността и смисъла на словото, казва българският патриарх.

„Убедени сме, че българският учител, който е неразривно свързан с призванието на духовно-просветната мисия на Светата Църква, ще продължи и занапред да обучава и изгражда образовани и ценящи всеки човек личности. Преподавайте ценността на словото, защото Въплътеното Слово Божие – Господ Иисус Христос, сътвори цялото творение и извърши спасението на света и човека. Бог да Ви укрепява и обдари с нужното във високоотговорното дело, на което сте посветили живота си!“, пожелава на учителите Негово светейшество.

В своето приветствие патриарх Неофит казва на първокласниците, че по красивия път на знанието ще срещат трудности, които ще ги изграждат като достойни личности. „С търпение и усърдие се поучавайте в полезното знание. Подражавайте на вашите достойни учители, които, водени от любов към вас, се стремят да положат градивна посока в живота ви. Господ да ви укрепява и напътства в този нов етап от живота ви!“, отправя благослов към първокласниците патриархът.

Негово светейшество се обръща и към останалите български ученици с думите: „Скъпи ученици, напредвайте в придобиване на полезното знание и помнете, че днес положените усилия ще бъдат възнаградени многократно в живота. Не забравяйте да се осланяте на Бога, като възраствате с любов към Него и ближния. Вие сте бъдещето на България! Божието благословение и Неговата велика милост да бъдат с всички вас! На добър час! С отеческа в Христа обич“.

- реклама -