Неофит

Патриарх Неофит обелязва годишнината от интронизацията си с прожекция на „Светителят хирург“

В петък патриарх Неофит ще отбележи 4-тата година от интронизацията си като глава на Българската православна Църква. Пищни тържества обаче няма да има. Вместо това Негово Светейшество избра да покаже на обществото филма „Светителят хирург“, в който разказва за житието на Св. Лука Симферополски блестящ хирург, учен, новатор в медицината и отдаден на Бога владика.
В лентата, чиито автор е журналиста Ангел Бончев откри и дебата около необходимостта за замяна на езическата Хипократова клетва с тази на кримския светец.
Патриархът с автора на филма Ангел Бончев
Патриархът с автора на филма Ангел Бончев

Измъчван и преследван заради вярата и медицинската си дарба

Филмът „Светителят хирург“ разказва за чудесата, извършени от хирурга – светец. Времената, в които оперирал били такива, че често използвал косите на пациентите си за да шие раните им. Лука знаел къде да среже болния, за да бъде болката търпима, защото в повечето случаи упойките са немислим лукс. Негово дело е първото доказано присаждане на животински орган на човек – бъбрек от теле и то точно по време на заточение.
клетваНаравно с това той бил силно отдаден на Бога и вярвал, че именно Господ движи ръцете му, за да бъде всяка негова операция успешна. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащите, свети Лука е приемал всеки ден по един час безплатно пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

 

Четири ареста, единадесет години по затвори, заточения, лагери, двадесет години страдания за името Христово не сломяват духа на медика, обявен за светец.

16923680_10212074421800459_565505542_n

Става Архиепископ в най-тежките за Руската църква комунистически времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. Въпреки забраните, никога не спира да лекува и издига своите пациенти и техните страдания като своя най-висша професионална и лична ценност.

Филмът е сниман почти изцяло в Крим, където Св. Лука е най-обичания и почитан светец. Там се пазят и неговите мощи. В лентата са включени архивни кадри, някои от които на самия православен светител.

Елате този петък – 24 февруари в 17:30 часа в Руския културно -информационен център на ул.“Шипка“ 34 за да видите филма „Светителят – хирург“ заедно с патриарха, да целунете ръката му и да получите неговата благословия.

- реклама -