Неофит
Снимка: БГНЕС/архив

Патриарх Неофит е в болница (Обновена)

Българският патриарх Неофит е постъпил снощи в болница „Аджибадем Сити клиник Токуда“ заради висока температура.

Главата на българската църква не е в интензивно отделение, състоянието му е стабилно, вероятно става дума за обичайна простуда.

75-годишният патриарх беше в болница през средата на април, заради хронични заболявания.

„Патриарх Неофит е в болница „Токуда“ от вчера, но знам, че състоянието му не е тежко. Това го знам от главния секретар на Светия синод на Българската православна църква епископ Герасим“, каза за БТА Ловчанският митрополит Гавриил. „Не знам подробности за състоянието“.

Към този час при мен няма информация за промяна в здравословното състояние на българския патриарх Неофит, заяви за агенцията и отец Николай Георгиев – началник на Отдела „Връзки с обществеността“ на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия.

„Информацията за здравословното състояние на патриарх Неофит единствено ще дойде от неговия екип, или от началника на кабинета, или от личния му лекар, или от секретаря на Митрополията“, каза отец Георгиев. Той подчерта, че въпросът за здравословното състояние на патриарха е „по някакъв начин и личен въпрос, и само най-близките му могат да кажат“.

Към 10.05 часа днес лично разговарях с патриарх Неофит, той ми се обади по телефона, тъй като е научил, че има коментари за неговото здравословно състояние и за приемането му в болница „Токуда“.

Това съобщи Емил Велинов – директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет, потърсен за коментар от БТА за здравословното състояние на Негово светейшество.

Патриарх Неофит е добре и е на профилактичен преглед в болница „Токуда“, разговаряхме около десетина минути по телефона, каза Велинов.

Той сподели, че в разговора с Негово светейшество даже са се и шегували, като Емил Велинов е казал на патриарх Неофит: „Да излиза по-бързо от болницата, за да пият по 50 грама за сърцето“.

„Аз щях да звъня на патриарх Неофит днес, за да разговаряме какво е състоянието му, но той ми се обади преди да го потърся по телефона“, обясни директорът на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

- реклама -