Патриарх Неофит: Да се стараем да умножаваме вярата си чрез добри дела

Българската православна църква почита паметта на Свети Великомъченик Димитрий Мироточиви. На днешния ден своя храмов отбелязва и единствената църква, която носи неговото име. Тя се намира в столичния кв. „Хаджи Димитър“.

На Архиерейската служба, оглавена от негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, присъства Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

„Димитровден е обичан празник от българския народ, особено от земеделците. Той е свързан с Гергьовден, когато земеделците излизат при своите земи да работят за своя успех. А сега, на Димитровден, те благодарят на Бога за добрата реколта и спокойно посрещат зимния период.

Много е показателен и животът на Св. Димитрий, затова пожелавам на всички, които обичат този празник, да се вдъхновяват от подвига му и неговия дом, да бъдем честити с нашата вяра, която пазим и обичаме, и ще се стараем да умножаваме с добри дела. Много вярност и преданост към Бога и светата му църква. Честит празник“, пожела Патриарх Неофит.

Свещенникът в храма – отец Радосвет, каза за агенцията ни, че Димитрий произхожда от богато семейство и е въвеждал хората в християнската вяра, което не се нравело на Максимиан, и заради това бил подложена на мъки.

„Императорът имал един силен борец – Лий, който стоял на една яма с копие и хвърлял вярващите християни върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, отишъл при Св. Димитрий и помолил да го благослови. Благословил го Димитрий, и той победил Лий като го хвърлил върху копие. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий – прободен с копие в 306 година“, разкрива накратко историята на светеца отец Радосвет.

Той добавя още, че Св. Димитрий е обявен за светец заради това, че от тялото му тече миро, и затова е наречен Мироточиви, както и че е направил много чудеса.

Срещаме в двора на църквата Димитър Минев, за който днешният ден е двоен празник.

„За мен е отговорност да нося това име. Това е празник и на строителя. Аз и с това се занимава, така че за мен днес е двоен празник. Пожелавам си да бъда жив и здрав и всички около мене да са, да цари любов, мир, спокойствие. Всички мои близки да имат професионални успехи“, заяви Димитър Минев, който е кръстен на дядо си.

- реклама -