Патриарх Неофит: 2023 да бъде годината на възстановяване на мира

Патриарх Неофит: 2023 да бъде годината на възстановяване на мира.

С благодарност към Бога и нова надежда прекрачваме прага на още една година от третото хилядолетие след Въплъщението на Божия Син и наш Изкупител и Спасител – Господ Иисус Христос.

Молим се за по-добри и светли бъднини,

за повече благоволение между човеците, за дълбок, истински мир във всяко човешко сърце, навсякъде по нашата изстрадала земя. Това казва българският патриарх Неофит в обръщението си в началото на Новата 2023 година, съобщиха от Българската патриаршия.

Негово Светейшество отбелязва, че през изминалата година животът ни беше белязан от трагедията на разразилата се в самото сърце на християнска Европа, в братска православна Украйна братоубийствена война.

„Конфликт, в който едни срещу други се

изправиха братя по вяра и род; конфликт, който ще има своите отражения и последици в продължение на десетилетия, посявайки семето на враждата и за бъдещите поколения. Това злочестие имаше своето въздействие и върху нас и нашия живот, предизвиквайки и в нашето общество и държава разделения и противопоставяния, които помрачиха църковния и общностния ни живот“, заявява българският патриарх Неофит.

Той пожелава: „Затова нека днес, в началото на

Новолетието, отново да отправим най-искрените си молитви към Небесния ни Отец да вразуми всички, да смекчи всяко ожесточено сърце и щедро да ни дарува Своя мир и Своята неоскъдяваща благодат, за да можем да градим настоящето и бъдещето си в единство и в единомислие, с добра и блага воля, във взаимно разбирателство и взаимопомощ, защото от Спасителя знаем и трябва добре да помним, че „… всяко царство, разделено на части една против друга, запустява; и всеки град или дом, разделен на части една против друга, няма да устои“ (Мат. 12:25).

„Нека Новата 2023 година бъде година на дълбоко

и искрено покаяние за нашите грехове, година на добрата воля и на възстановяването на мира по целия свят. Само така ще можем да строим живота си и този на нашите деца в съгласие с Божията свята воля, постигайки Божия замисъл и божественото предназначение, с които човекът е сътворен – да управлява като добър стопанин поверения му от Твореца свят, да достига святост и богоуподобяване.

Нека смирението, молитвата и благодарността ни към Бога

бъдат наши постоянни спътници през настъпващата година! Да търсим и да изпълняваме не своята егоистична и несъвършена воля, а Божията воля, която ясно ни е засвидетелствана на страниците на Божественото Писание, от които Господ и днес ни говори и казва: „Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие“ (Йоан 10:10). И още: „Мир ви оставям; Моя мир ви давам“ (Йоан 14:27). Да бъдем – по думите на апостола – „синове на светлината и синове на деня“ (1 Сол. 5:5),

достойни за дара на преизобилната Божия любов.

Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честито Новолетие!“, отправя своя благослов българският патриарх Неофит.

 БГНЕС
- реклама -
error: Съдържанието е защитено