сн. БГНЕС

Пътните строители на протест: Промяната остави България без пътища

Направихме десетки компромиси и отстъпки, за да покажем своята отговорност към държавата и да върнем поддържането на пътната инфраструктура към необходимите нива и работещите в бранша към нормално съществуване.

Това се казва в декларация на Браншова Камара “Пътища”. Пътните строители се готвят за нов протест.

Българска Браншова Камара “Пътища” повече от една година провежда срещи, води преговори, представя анализи и организира протестни действия с една, единствена цел: да защити труда на хилядите работещи в сектора и да осигури на българските граждани безопасни условия на пътуване по пътната мрежа на страната.

Срещу тези наши усилия „Промяната“ противопостави:

  • Пълна липса на реални действия и тотална неспособност за държавническо поведение
  • Прехвърляне на отговорността от Министерски съвет към Народното Събрание, с цел бягство от конституционно вменени задължения и размиване на отговорността за състоянието на строителния бранш
  • Безотговорни прийоми и стратегии, целящи провеждане на политически кампании
  • Откровено лъжливи обещания за разплащане на законно извършени ремонти и индексация на цените в строителството
  • Доклади, написани от некомпетентни междуведомствени работни групи, съставени в основната си част от неверни твърдения, опровергани междувременно от други държавни институции.
  • Неприкрито говорене за желанието да бъдат фалирани и унищожени фирмите от пътния сектор, които са изграждани с години и са ключови елементи от икономическия живот в страната
  • Неразплащането и нежеланието да се поема отговорност доведе до спиране на работата на всички инфраструктурни обекти. Престъпно е поведението в 21 век българската държава да не съумява да завърши основните си пътни артерии, заради некомпетентни “политици” и зелени рекетьори. Цената на това безхаберие е жестока, защото се измерва в загубени човешки животи, заявяват от браншовата камара.

Те се обръщат за подкрепа към Камарата на Строителите в България и синдикалните организации в строителството. От 27.07.2022 г. започваме безсрочни стачни действия в цялата страна, които ще продължат докато в България се намерят държавници, които да предприемат необходимото за нормализиране на отрасъла, добавят още пътните строители.

Източник: БГНЕС

- реклама -