Мианмар самолет кацнал по корем пътници

Пътнически самолет с 89 пътници на борда кацна по корем в Мианмар – Снимки, Видео

Пътнически самолет кацна по корем в Мианмар.

На борда е 82-амата пътници и седемчленния екипаж на полет UB103. Местни медии информират, че няма пострадали.

Полетът бил на националните авиолинии на азиатската държава.

Самолетът излетял от Янгон за Мандалей и когато пристигнал се оказало, че предният колесник на машината не може да се отвори, след което носът му се е наклонил напред и е заорал полосата под дъжд от искри преди да спре, допълниха Асошиейтед прес и ДПА.

Самолетът прелетял няколко пъти пред контролната кула за визуален оглед от земята и накрая пилотът решил да приземи машината по корем.

Самолетът, който кацна аварийно, е произведен в Бразилия.

Пилотът е уведомил още във въздуха контролната кула за проблема с предното шаси. Преди да предприеме аварийното кацане, капитанът, който освен това е инструктор, е извършил процедурата за опразване на резервоарите с цел олекотяване на машината.

Поместен онлайн видеоклип, заснет вероятно от някой от пътниците, показва бързата и преминаваща в ред евакуация на хората от салона. Виждат се пътници, които се отдалечават от самолета, като някои от тях се усмихват.

Снимки от местопроизшествието показват самолета със забит нос в пистата и спуснати евакуационни трапове, но без видими повреди по корпуса и крилата.

Пилотът Мят Мое Аун бе обявен за герой в социалните мрежи. Появи се снимка как се ръкува на пистата с главния министър на региона на Мандалай.

Подобни аварийни приземявания „по корем“ са много рисковани, но не са рядкост. Те се дължат на човешка грешка (пилотът на отваря навреме колесника) или на техническа неизправност.

- реклама -