пътни строители, протест, София,, заплати, средства
Снимка: БГНЕС

Пътни строители отново излизат на масов протест

Пътно-строителни фирми излизат на национален протест. Причината е липсата на разплащания, което спира възможността да се извършват ремонтни дейности по вече възложени от Агенция „Пътна инфраструктура” проекти.

От браншовата организация съобщиха, че не са им плащали заплати от 5 месеца. През същия период не се извършва и никакво текущо възлагане на дейности за поддържане на пътищата у нас. Спряна е и подготовката за предстоящия зимен сезон.

Според браншовата камара работната група за решаване на проблемите в сектора, която беше създадена по-рано този месец, не работи достатъчно интензивно.

„Целта ни е да покажем в ключови точки от пътната инфраструктура, че сме много, достатъчно силни сме и сме неудовлетворени от това, което се случва”, заяви пред Нова телевизия инж. Стефан Чайков – председател на УС на Браншова камара „Пътища“.

Браншовата камара „Пътища“ и държавата ще уточняват детайли от финансов и правен аспект. До четвъртък докладът от работната група трябва да бъде представен на служебния премиер Стефан Янев.

„Тази правна рамка гарантира цялата стойност на дължимите суми към пътно-строителния бранш. Държавата открито призна, че тези пари ни се дължат, 870 милиона са тези, които са фактурирани и сертифицирани, и има някакъв обем от средства, който е необходим за консервиране на вече започнатите ремонти“, каза Чайков пред БНР.

Какво е важно за пътните фирми според него.

„Първо, да тръгне някакво разплащане, за да можем ефективно да се подготвим за зимата, и второ – да получим перспектива“.

„Държавата е готова с предложение за решаване на казуса по договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.“ Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков на брифинг снощи след заседание на сформираната работна група, целяща намиране на решение на проблемите в пътно-строителния бранш.

Той благодари за проявеното разбиране от страна на бизнеса във връзка със случващото се и за напредването на преговорите.

„Получихме уверение от председателя на управителния съвет на Българска браншова камара „Пътища“ Стефан Чайков, че бизнесът е готов да се справи с подготовката за зимата и зимното поддържане, така че зимата няма да ни изненада. Скоро ще подпишем споразумение с ББКП, за да решим проблемите. Предложението по отношение на бъдещите съвместни действия трябва да бъде приемливо и за двете страни“, категоричен беше регионалният заместник-министър.

- реклама -