тежка техника, протест, жълтите павета, пътища, строители

Пътни строители на мащабен протест в центъра на София: Тежка техника блокира жълтите павета

Строителите от Българската браншова камара „Пътища“ излязоха на протест с искане за изплащане на дължимото и оставка на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

Протестът започна от 8:30 часа пред Министерски съвет и ще продължи до 12:00 часа.

Демонстрантите блокираха движението по булевард „Цар Освободител“ в отсечката от улица „Георги Раковски“ до района на президентството.

Около 8,40 часа пътните строители блокираха и движението по бул. „Дондуков“, така че към 9 часа около „триъгълника на властта“ не може да се преминава с автомобили, осигурено е движението само на трамвайните линии, които тръгват от района на протеста.

Движението на автомобили в центъра на столицата е затруднено, засилено е полицейското присъствие.

„Да си пътищар е гордост“ – това е един от плакатите, опънати от протестиращите, а около 130 тежкотоварни камиони са в центъра на София.

„Не може тези хора в тези каменни сгради… ние сме ги назначили да работят за нас, а ние работим, а не трябва да ядем според тях“, каза един от протестиращите шофьори. „Министърът защо не каза, че няма пари, когато му работихме, а сега ни спират парите“.

Браншовиците настояват да им бъдат изплатени изработените средства. Според тях държавата дължи пари на около 70 фирми.

Заваляха и обвинения към регионалния министър Виолета Комитова, която отказа да приеме представители на бранша на среща в петък, на която сама ги покани.

„Госпожа Комитова нарушава законодателството, ние сме работодателска организация и имаме право да преговаряме с правителството“, коментира пред БНТ Стефан Чайков, председател на УС на Браншова камара „Пътища“ по повод искането им за оставка на регионалния министър Виолета Комитова.

Организаторите от браншова камара „Пътища” настояват за оставката на регионалния министър Виолета Комитова. Настояват и за конкретни действия по разплащането на дължимите суми.

„Нямаме друга алтернатива, браншът е тук и е обединен“, допълни Стефан Чайков.

Изпълнителният директор на Браншова камара „Пътища“ инж. Лазар Лазаров отрече пред БНР протестът да е политически. Според него оставката на министър Виолета Комитова няма да задълбочи кризата.

„Проблемът се е задълбочил достатъчно много и точно поради тази причина се иска и нейната оставка, поне за да не се задълбочава още повече, защото влизаме в зимен период. В момента, който започнат да стават пътнотранспортни произшествия вследствие на непочистени пътища, загуби, хора да остават в снега, за да не могат да преминат, тогава проблемът става всеобщ“, каза той пред програма „Хоризонт“.

По данни на организаторите в протеста ще се включат 60 камиона и 40 единици – строителна техника. Вчера от полицията съобщиха, че ще глобят водачите на тежка техника с 30 лв. защото по закон нямат право да навлизат в столицата. Сборният пункт на протестиращите е при Враня.

Заявка за участие има от над 3000 души.

Оттам колоната премина по „Цариградско шосе“ към Министерския съвет. От 7 до 12 ч. има въведени и ограничения в центъра на столицата.

- реклама -