проверки Пътна полиция уикенд акция магистрала пътища

Пътна полиция с нова широкомащабна акция по магистралите и малките населени места

От днес от 16.00 ч. до 2 септември ще се проведе нова специализирана широкообхватна полицейска операция.

Това каза по време на брифинг Чавдар Кочев от отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“.

„Единият от етапите, като примерно дирекции СДВР, Варна, Бургас, Стара Загора Сливен, ще усилят контрола към малките населени места, като особено внимание ще се обърне на водачи, които не спазват предимство на пешеходци и пешеходни пътеки, както и на пешеходци, които пресичат неправилно“, каза той.

„Ще бъде осъществен контрол над водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол, наркотични вещества и неправоспособни водачи.

Второто направление, по което ще работим, както виждате, времето все още предразполага висок трафик по автомагистрали, главни, първокласни и второкласни пътища.

Там ще бъде извършен контрол над скоростните режими. Ще бъдат използвани всички над 200 технически средства за скорост, с които ще се осъщ3естви контрол. Ще бъдат изкарани всички възможни екипи на „Пътна полиция“, които ще бъдат подпомогнати при необходимост от служители на „Охранителна полиция“ и Жандармерия“, каза още Чавдар Кочев.

„Третата дейност, която ще бъде осъществена по време на тази операция ще бъде по повод на двуколесните машини – мотористите. При тях ще се осъществява контрол за управление след употреба на алкохол, наркотични вещества и правоспособност“, допълни още той.

„Необходимо е да се продължи контролът, тъй като движението все още е много усилено и освен всяка друга, тази специализирана операция ще има и дисциплинираща профилактична мярка”, зави той.

Според данните, които изнесе само за няколко дни – от 23-ти до 26-ти август, са проверени над 32 000 шофьори.

Установени са 18326 нарушения, като от тях 13 629 са санкционирани с електронни фишове и 4 607 са санкционирани с АУАН за установяване на административно нарушение.

„За съжаление и при тази операция имаме установени 116 водачи с алкохол под 1.2 промила и 92 водачи с алкохол над 1.2 на 1000. Установените водачи и санкционирани за управление на МПС след употреба на наркотични вещества са 101”, посочи още Чавдар Кочев.

- реклама -