Пътищарите излизат отново на протест, в НС се разбраха за парите им

Пътищарите излизат отново на протест, в НС се разбраха за парите им. Българска браншова камара „Пътища“ излиза отново на национален протест в сряда. Недоволството си хората ще изразят пред Народното събрание в София, както и в цялата страна.

„Декларираме спешната необходимост

от предприемане на своевременни действия за адекватното управление и поддържане на пътната мрежа на България, чрез възлагане на ремонтно-възстановителни дейности.

Състоянието на Републиканската пътна мрежа

е катастрофално, браншът е пред фалит и ББК „Пътища“ няма друга възможност освен да продължи с ефективните национални стачни действия до достигането на решение на всички поставени проблеми“,

призовават пътищарите.

„През последната година ББК „Пътища“ беше в активен диалог с държавните институции, като през ноември миналата година беше постигнато съгласие между фирмите и възложителя, в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“,

за подписване на споразумения

по напълно законните договори за текущ ремонт и поддържане на Републиканската пътна мрежа. Многократно акцентирахме пред обществото за тревожното състояние и бъдещето на сектор „Пътища“, както и за разплащането от страна на държавата с пътно-строителните фирми.

През изминалата седмица станахме

свидетели на процеси протичащи в Народното събрание, които носят риск от необратими последици за Републиканската пътна мрежа. След близо една година липса на разплащания от страна на държавата към сектор „Пътища“ в Народното събрание постъпи проект за решение за предприемане на действия във връзка с констатирана опасност от настъпване на невъзможност за Агенция „Пътна Инфраструктура“ за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа,

който получи подкрепата на Комисията

по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление“, посочват от организацията и допълват: „Проектът беше окончателно бламиран в пленарна зала, поставяйки 100 хиляди души заети в пътно—строителния бранш в безизходица. Липсата на политическа воля, доведе сектора до колапс, създаден от бездействието на държавните институции.“

„Членовете на Общото събрание

на Българска Браншова Камара „Пътища“ са категорични, че критичното състояние на Републиканската пътна мрежа се дължи на липсата на решенията на действащото правителство на България.

Повече от година не са възлагани

жизнено необходими ремонтни дейности. Не бихме се съгласили да приемем, че отговорността за ежедневните предпоставки за Пътно транспортни произшествия и застрашаването на човешките животи е наша.

Общото събрание на Българска Браншова Камара

„Пътища“ призовава правителството да вземе незабавни мерки и да изпълни функциите си, като в сряда 20.04.2022 г. по време на редовно заседание да осигури разплащане по всички законно сключени договори за текущ ремонт и поддържане.

Обръщаме внимание, че с подписването

на споразуменията през ноември миналата година държавата е признала дейностите по договорите за законно изпълнени и приети“, заявяват още пътните строители.

Междувременно бе обявен пробив

след дългите преговори за парите на пътностроителните фирми. Регионалната комисия в парламента гласува предложение до пленарната зала как да стане плащането на първите 600 милиона лева за вече извършени ремонти, съобщава NOVA.

Решението беше прието след остри дебати

с опозицията. Ако то бъде гласувано и в пленарната зала, спрените ремонти може да се подновят след празниците. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов заяви, че се радва, че нещата завършват добре и гледа с оптимизъм на заседанието.

„Имат основание да са недоверчиви

– и аз не бих си вярвал в тази ситуация”, каза Караджов по повод предстоящия протест на превозвачите.

Източници: БГНЕС и NOVA

- реклама -