Пътешествие до пет континента с книга в ръка предлага изследователят Божил Добрев

Пътешествие по света с книга в ръка предлага изследователят Божил Добрев. Авторът на „Светът, какъвто го видях“ е директор на Научно-изследователския сектор на Софийския университет.

Но по душа е пътешественик, който пресъздава своите впечатления в увлекателни разкази. Историите са предназначени за широк кръг читатели. За тези, които не са посетили описаните места. Но и за тези, които вече са били там, защото ще могат да си припомнят вече преживяното.

Книгата „Светът, какъвто го видях” съдържа впечатленията ми от пътувания в 80 страни и посещения на 350 града в пет континента през изминалите 50 години, казва авторът Божил Добрев

Описани са както природни и културни забележителности, така и редица забавни и поучителни случки, които могат да са от полза за бъдещи пътешественици. Дадени са ценни съвети за пътуването – предимствата и предизвикателствата да се пътува със самолет, влак, автобус, автомобил и кораб, както за особеностите на различните кухни по света. Показани са промените в редица страни и са представени срещи с различни хора, които оставят незабравими впечатления.

От Европа са представени красивата природа и много история и култура в страните около Алпите, Южна Европа с много слънце, исторически паметници, хубава храна и вино, Северна Европа – студена, но интересна и красива, страните от Бенелюкс и малките страни като оазис на спокойствие и благоденствие, допълва Добрев.

Отделно са описани редица ски курорти в Алпите и в Доломитите, както и любими на автора места в България.

От Азия са описани три пътувания през 10 години в Япония, Сингапур, Малайзия и Тайланд с впечатления от промените в тях. Пекин през 1988 г. и Хонконг през 2009 г. дават представа за разнообразието в Китай. Предизвикателствата на Индия и Непал с контрастите в тях и величието на Еверест, погледнат отгоре, са представени наред с посетените храмове в Камбоджа и Индонезия и екзотиката на Малдивите.

Природните феномени в Австралия като Улуру и Големият океански път и гейзерите в Нова Зеландия привличат с уникалната си красота

Северна Америка от Аляска през Сан Франциско, Лос Анджелес и Сан Диего до Хаваите е представена с неколкократни пътувания с кораб и кола. Преживяванията от два круиза дават представа за страните от Централна и Южна Америка с посещение на най-южния град на планетата Ушуая и заобикалянето на нос Хорн. Описаните пътувания в Перу до Мачу Пикчу и езерото Титикака и в Бразилия с най-красивия град на света Рио де Жанейро и с най-живописния водопад Игуасу, както и преминаването с кола през Скалистите планини до Ниагарския водопад в Канада, допълват впечатленията от Америка – разнообразна и завладяваща, категоричен е авторът.

Едно пътешествие с камион от Кейптаун до водопада Виктория запознава читателя с природата, хората и животинския свят в Африка, с магията на делтата на Окаванго и пясъчните дюни в пустинята Намиб.

Тюркоазените води и бели коралови рифове, обграждащи островите с обрасли със зеленина вулканични хълмове във Френска Полинезия и населени с усмихнати щастливи хора, обясняват защо остров Фанинг от република Кирибати, Бора Бора, Моореа, Таити, Нуку Хива са описани като места, най-близо до рая.

Посещенията в Израел, Петра в Йордания и в Дубай впечатляват с древната си история и със забележителните постижения на хората в тях – превърнали пустинята в модерна страна с футуристична архитектура.

 

- реклама -