Първоаприлско огледало

Дали шегите и смехът на Първи април се връщат към нас, отразени в едно гигантско Първоаприлско огледало?

Сигурно. Защото колкото повече общуваме с останалите и колкото по-интензивни са „атаките“ ни срещу тях, толкова повече хора ще се опитат да „ни го върнат тъпкано“. А така веселото настроение няма да ни изостави през целия ден. Важното е да приемаме закачките с усмивка и да сме готови да погледнем към себе си със самоирония.

Според психолози, денят е важен, защото притежава изключителна зареждаща енергия. Смехът е здраве и влияе благотворно на организма, но от друга страна, ни кара да надникнем и в душите си.

Да се запитаме как бихме реагирали в дадена ситуация, да си направим сметка дали можем да овладяваме емоциите си и дали можем да се справяме с различни проблеми. Не е лошо да направим анализ на поведението си и да преценим кои страни от характера ни се нуждаят от промяна.

Първи април не навсякъде се свързва със смях

Дори и у нас народът ни нарича този ден Лъжовник, защото със слънчевата си усмивка подлъгва цветята и дръвчетата да разцъфтят. След това повечето излъгани растения загиват през следващите студени дни.

В Германия дори смятат този ден за нещастен, а родените на Първи април считат за хора без късмет. Според древни предания на този ден бил роден предателят Юда и точно на 1 април Сатана бил низвергнат от небето. Затова в миналото германците отказвали да работят тогава, не започвали нови неща и не пускали животните навън. За разведряване на обстановката възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними поръчки.

Във Франция е популярна закачката „априлски риби“ – малки сувенири, които се закачат върху дрехите с помощта на кукичка. По подобен начин в Ирландия, където закачките продължават два дни, имало традиция по гърбовете на хората да се лепят иронични бележки. В Англия празникът е известен като Ден на всички глупаци. Всеки, който се хванел на въдицата, се изпращал с викове: „Априлски глупак!“

Независимо дали изглеждаме като „глупак“ или – не, в този ден имаме възможност да се отърсим от голяма част от натрупаните негативи. Важно е да погледнем с усмивка смета наоколо и да разберем, че той не нито толкова скучен, нито толкова сив, колкото ни изглежда.

- реклама -
Flashlight gif 640×90