Конситуция

Първо заседание на конституционната комисия, експертен съвет ще ѝ помага

Временната парламентарна комисия, която ще обсъждат предложението на управляващите за нова конституция на страната, проведе първото си заседание. Депутатите одобриха процедурни правила, по които да се ръководят в своята работата.

Те решиха към състава на комисията да бъде сформиран експертен съвет от изтъкнати юристи, които да ги подпомагат в прецизирането на текстовете.

„Призовавам колегите, които не участват в състава на комисията да изпратят и предложат експерти, които да участват. Това не е конституцията на ГЕРБ, а конституцията на България. Колкото по-сериозно академично присъствие има, толкова по-ценен и съществен ще бъде дебатът“, настоя председателката Десислава Атанасова.

Още при сформирането на комисията обаче БСП и ДПС отказаха да участват в нея, а лидерът на левицата Корнелия Нинова открито призова всички съсловни организации да не откликват на поканите.

„Всеки, който държи на титлата си и на знанията си не би се съобразил с партийната повеля“, разкритикува Десислава Атанасова поведението на опозицията. Според нея работата на депутатите би била далеч по-пълноценна, ако се чуват и различните мнения.

Освен народни представители, предложения за участие в експертния съвет ще могат да правят още неправителствените организации и академичната общност. „Колкото по-широк е форматът, колкото повече експертни мнения има, без значение кой извършва експертизите, ще бъде удоволствие да се работи“, смята Атанасова.

Комисията ще работи до 2 декември, а дотогава трябва да е готова с доклад.

Междувременно трябва да стане ясно и становището на Венецианската комисия, в частта „Съдебна власт“, от проекта за нов основен закон, което няма обвързващо значение за страната ни.

- реклама -