диета Средиземноморска храна храни салата

Първо отпускане на колана от месеци – ръст в продажбите на храни, но съвсем лек (Графика)

През юли за първи път от поне половин година търговците на храни у нас отбелязват реален ръст на продажбите.

Техните обороти са били с 8,7% по-високи, отколкото през същия месец на миналата година, сочат данни на НСИ, публикувани в петък.

Инфлацията за същия период е 8,5%, т.е. освен на по-високите цени ръстът в продажбите се дължи и на по-големите обеми на продадените храни и безалкохолни напитки,

макар че разликата е съвсем малка.

Данните показват, че за същия период има и ръст от 3,9% на годишна база на оборотите на търговците на битова техника и мебели.

Но в условията на инфлация

причината за това са по-скоро по-високите цени, а не обемът на продадените стоки.

Ограниченията в потреблението, които са си наложили българите, продължават с пълна сила за всички останали стоки с изключение на онлайн продажбите (виж инфографиката).

Оборотите от продажба на облекла и обувки са с 8,3% по-ниски спрямо година назад, на компютри и телефони – с 4,9%, а на лекарства – с 2,8%.

Оборотите от продажби на горива са намалели с 0,6% за последната година, но при тях обяснението за този спад е в по-ниските цени.

Средната продажна цена на автомобилните горива през юли 2023 г. е с около 20% по-ниска, отколкото през юли 2022 г., т.е.

няма никакво намаление на реалните продажби, а напротив – увеличение

За юли НСИ отчита също доста голям спад на промишленото производство – с 11,5% в сравнение с година по-рано.

Той се дължи най-вече на енергетиката и добивната промишленост, но също така и на реален спад в производството на редица стоки.

При тютюневите изделия например има над 50-процентно намаление спрямо година назад,

на мебели – над 22% спад, на текстилни изделия – 29%.

Ако се изключи машиностроенето, във всички останали производства има спад на годишна база, и то значителен.

Вече втори пореден месец строителството също върви надолу

Започналото изпълнение на проекти от новия програмен период ограничава спада в инфраструктурното строителство само до 0,2% на годишна база,

но при строежа на сгради намалението спрямо година назад е с 3,8%, при това трендът надолу продължава вече няколко поредни месеца.

- реклама -