Марешки

Първо отхвърляне за референдума „Марешки“

Първо отхвърляне за референдума „Марешки“Инициираното от аптечния бос допитване бе отхвърлено от първата парламентарна комисия, от която бе разгледано.

Този следобед комисията по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите реши да предложи на парламента да отхвърли въпросите от референдума на Веселин Марешки.

Въпреки, че имаше мнозинство, решението бе гласувано без наличието на кворум.

Марешки
Марешки внася в НС подписите, събрани за референдума

Самият Марешки посочи пред депутатите, че е най-важното да бъде дадена думата на народа, за да се изкаже има ли картел на горивата. По въпроса за аптеките той сметна, че регулацията, според която дадено лице не може да има повече от четири аптеки, води до по-високи цени на лекарствата. А, за депутатския имунитет, Марешки изтъкна, че в „последно време депутатите демонстрират чувство за безнаказаност относно извършените престъпления“.

Решението на комисията не отменя разглеждането на референдума в пленарна зала на по-късен етап.

Ето и въпросите на инициирания референдум:

1. Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

2. Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

3. Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политически партии и коалиции?

4. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?

5. Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?

Само 2644 подписа не достигнаха на бизнесмена, за да бъде обявен за задължителен, инициираният от него референдум. По закон това може да се случи при 400 000 подписа. Тъй като обаче, ГРАО е признала за валидни едва 397 356 от подписите, сега последната дума ще бъде на депутатите.

- реклама -