Първо обвинение за заразения с малария мъж в Русе

Шефът на отделението по трансфузионна хематология д-р Биляна Цветанова бе обвинена за заразяването с малария след кръвпреливане в Русе.

Вече й е съставен акт от РЗИ и е подала оставка от поста

Д-р Цветанова е била дежурна по време на акцията по кръводаряване в Русенския университет на 8 ноември, когато бе взета кръв от боледувалия от малария студент от Камерун, съобщи „24 часа“.

Именно тя не е обърнала внимание на написаното от младежа в анкетната му карта. Това показала проверката на РЗИ, съобщи шефът на инспекцията в Русе д-р Маргарита Николова.

Скандалът в Русе избухна заради смъртния случай с 80-годишен арменец, на който бе прелята кръв, заразена с малария, който почина на 30 ноември в местния Тубдиспансер. Все още не е ясно, дали именно маларията е причина за смъртта на възрастния пациент. Материалите от студента от Камерун, дал заразената кръв, са били изследвани в Националния център по заразни и паразитни болести. Генетични методи са доказали тропическа малария.

В момента младежът е приет в Инфекциозното отделение на русенската болница. Преминал е курс на лечение с медикаменти, предоставени от Националния център, според изискванията на Световната здравна организация. Момчето ще бъде диспансеризирано и проследявано от паразитологичното отделение на Регионалната здравна инспекция в Русе.

„Ще изчакаме становището на разследващите орагни и тогава ще се посъветваме с адвокат, какви мерки да предприемем“, каза дъщерята на починалия Манушак Хачикян. Вероятно обаче близките ще повдигнат съдебен иск срещу институциите, виновни за смъртта на 80-годишния русенец.

- реклама -