Ирина Бокова
Ирина Бокова

Първо гласуване за нов генерален секретар на ООН

Съветът за сигурност на ООН ще проведе първото си гласуване за нов генерален секретар на организацията.

Гласуване в пълна тайна

Вотът ще се състои при закрити врата. В залата ще бъдат допуснати единствено постоянните представители на всяка една от 15-те държави-членки на Съвета за сигурност. Няма да се водят никакви официални записи и бележки, няма да има дори преводачи и сътрудници, за да не се допусне изтичане на информация.

Претендентите с минимална подкрепа след днешния вот ще могат да оттеглят кандидатурите, но това не е задължително.

Кандидатите

Днес Съветът за сигурност ще гласуват 12-те кандидатури за поста. Сред тях е и българката Ирина Бокова.

Общо шестима мъже и шест жени ще се борят да оглавят най-авторитетната организация в света. Осем от кандидатите са от Източна Европа.

Освен генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, в надпреварата участват бившият словенски президент Данило Тюрк, бившият върховен комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, новозеландката Хелън Кларк – жената с най-висока позиция в йерархията на ООН, и аржентинската външна министърка Сусана Малкора, бивш началник на кабинета на Бан Ки-мун.

Всички кандидати вече преминаха през открити изслушвания в Общото събрание на ООН, имаха и закрити неформални срещи с членовете на Съвета за сигурност. 10 от тях взеха участие и в първите в историята предизборни телевизионни дебати.

Процедурата по избора се усложнява още, тъй като списъкът на претендентите може да се разшири. Възможно е в надпреварата да се впуснат българският еврокомисар Кристалина Георгиева и бившият премиер на Австралия Кевин Ръд, пише АФП.

Прогнозите

Очакванията са, че традицията за географска ротация на поста ще бъде спазена и той ще бъде даден на кандидат от Източна Европа. Големи са шансовете следващият генерален секретар да е жена.

Сегашният генерален секретар Бан Ки-мун от Южна Корея напуска поста на 31 декември 2016 година след два 5-годишни мандата.

Името на наследника му ще стане известно най-рано през октомври. Новият генерален директор влиза в длъжност на 1 януари 2017 г.

- реклама -