Първият сняг вече е тук

Първият сняг вече е тук. Макар есента дори още да не е настъпила официално, снежинки покриха Боровец. Днес следобед хижа Ястребец побеля, съобщи Meteo Balkans, цитиран от „24 часа“.

През последните дни времето у нас е доста нестабилно. Припомняме, че в събота мощна буря удари Бургаско. На места беше обявено бедствено положение. Нанесени са сериозни материални щети.

В Бургаско имаше паднали дървета, съборени къщи и яхти, завлечени в морето, пострадали хора. Това е само част от равносметката от стихията. Община Поморие обяви частично бедствено положение и събра кризисен щаб за справяне с последиците от бурното време.

Днес пък ураганен вятър буквално отвя Добрич и Русе.

Ураганен вятър отнесе Русе и Добрич, буря затвори остров Св. Анастасия

Вятър с пориви от над 120 км в час прекърши клони и цели дървета в Русенско. Част от село Бъзън е без ток заради повреда в трафопост. Екипи на Пожарната отстраняват падналите върху пътното платно дървета. Още късно снощи над Русе започна да духа силен вятър от запад- северозапад, чиито пориви достигнаха 34 м/сек, което е равно на малко повече от 122 км в час.

Десетки са сигналите за прекършени от силния вятър клони

на дървета, като част от тях са паднали върху автомобили в различни райони на града. По пътя Хотанца – Долно Абланово цяло дърво е паднало на пътното платно. Екип на Пожарната обаче го е отстранил и пътят е разчистен.

По данни на дежурния по бедствия и аварии в община Русе трафопост в село Бъзън е бил повреден и част от селото е без ток. Работи се за отстраняване на аварията. Няма данни за повредени покриви и бедстващи хора.

Метеорологичната прогноза е вятърът да започне да утихва и още тази нощ небето да е ясно.

Шест сигнала за паднали дървета

в общините Добрич, Добричка, Балчик, Генерал Тошево, за отнесен ламаринен покрив в Тервел, са получени в регионалната дирекция за пожарна безопасност. „В общините са получени много сигнали за паднали клони, отнесени керемиди, цигли и др. По пътищата в областта има и паднали дървета. Сигналите ще бъдат обобщени в Областния съвет по сигурност след 18 ч” – казаха оттам.

В Добрич е паднало дърво до заведение, на околовръстния път. Друго се е стоварило по пътя между Балчик и Кранево. Служителите на противопажарната служба ги отстраняват. За паднали дървета и клони на улици и булеварди, за паднали огради в града сигнализират граждани в Добрич в социалните мрежи. Вятърът в Добричка област в неделя беше силен до бурен, на моменти с мощни пориви.

Остров „Света Анастасия“ край Бургас остава затворен

докато морето се успокои, съобщиха от там на фейсбук страницата си.

- реклама -