Space X Dragon полет астронавти

Първият пилотиран кораб на НАСА от 9 години – Dragon на Space X излетя успешно и се отправи към МКС

Първият пилотиран полет на създадения от SpaceX кораб Crew Dragon получи зелена светлина за излитане.

Ракетата излетя точно в 22:25 ч. българско време от космическия център Кенеди във Флорида към Международната космическа станция. Пътуването до МКС ще отнеме около 19 часа.

Изстрелването бе планирано на 27 май, но бе отменено поради лоши метеорологични условия 20 минути преди старта.

Dragon разви скорост от повече от 27 000 км/ч. Първата част от ракетата се отдели успешно и вече се приземи.

Подготовката за полета в събота протече по-рано от предвиденото по график, Хърли и Бенкен заеха местата си 10 минути по-рано от очакваното време. След като специалистите на SpaceX осигуриха астронавтите на техните места и проверката на комуникационната система на екипажа с центъра за контрол на полета приключи, люкът на космическите кораби бе затворен.

Астронавтите ще достигнат Международната космическа станция в неделя и ще останат в орбита около 3-4 месеца. Крайната дата на тестовия полет на Crew Dragon все още не е определена.

Съединените щати прекратиха самостоятелните пилотирани полети през 2011 г., завършвайки програмата за космически совалки. Изграждането на нов пилотиран космически кораб по договор с НАСА поеха компаниите SpaceX и Boeing, създавайки съответно апаратите Crew Dragon и Starliner. Crew Dragon направи успешен тестов безпилотен полет до Международната космическа станция през март миналата година. Първият безпилотен тест на Starliner се провали, корабът се върна на Земята без да се скачи с МКС.

- реклама -