ден, консултациите, президент, Румен Радев, партии, парламентарни групи

Първият ден от консултациите: Партиите искат стабилно управление, не липсваха и критики (ОБЗОР)

Днес се проведе първият ден от политическите консултации, свикани от президента Румен Радев с парламентарно представените партии. Днес на „Дондуков“ 2 отидоха представители на четирите най-големи парламентарни групи – „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

„Продължаваме промяната“ при Радев: Коалиционното споразумение е готово

„Тази година проведохме три избора. В следствие на това връчвам първия мандат на три различни политически сили“, каза в началото на разговора Радев.

„Знаете, че едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от българските граждани по време на изборите. Президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество с бъдещото управление. Важно е за българските граждани да знаят вашите приоритети и вашата готовност да формулирате една бъдеща коалиция“ каза още президентът.

След това той даде думата на представителите на ПП, за да изложат своите приоритети. От тяхна страна говори единствено кандидатът за бъдещ премиер Кирил Петков.

„Ние осъзнаваме че на България й е належащо да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните и неотложни проблеми, които могат да се решат само от правителство с пълен мандат и работещ парламент. Ние сме взели тази отговорност наистина присърце и идеята е, че в най-близко време сме готови да ви представим кабинет от четири партии и коалиции. Това, което се случи в последните дни, беше направено за първи път. Излъчвахме пряко онлайн разговорите между всички партии, очертахме 18 работни групи, всяка от тях набеляза между 5 и 10 страници от мерки, които трябва да се вземат в бърз порядък“, изтъкна Петков.

И добави, че коалиционното споразумение е станало готово снощи в полунощ и вече е изпратено до коалиционните партньори, които да го разгледат и одобрят.

„С уважение към избирателите на всяка партия избрахме принцип на пропорционалност. Всяка партия да бъде близко представена до техните гласове. Така показваме уважение и към партиите, и към гласоподавателите, защото е важно  всеки в коалицията да се чувства като пълноправен партньор. Разговорите минаха в абсолютно конструктивен тон и на ниво лидерски разговори, и на ниво експертност“, каза още Петков.

По думите му общите политики във всяка от групите са били над 90%

„Осъзнахме, че независимо дали човек има лява, дясна идеология, или самият център, както сме ние, проблемите са толкова наболели, че тази насоченост би проличала в по-късен момент“, каза още съпредседателят на ПП.

И добави, че разговорите продължават:

„С това искам да ви уверя, че разговорите продължават. Днес и утре очакваме коалиционните партньори да върнат коментари по документа и в най-къси срокове да дойдем при вас с желание за мандат и готова коалиция за управление“, завърши Кирил Петков.

консултациите, Пордължаваме промяната

След края на разговорите Кирил Петков обяви пред журналисти, че ще има 4 вицепремиерски поста в бъдещия кабинет и 2 нови министерства. Той обаче отказа да разкрие какво е разпределението на местата между четирите партии и коалиции.

Очаква се до 24 часа коалиционното споразумение да бъде одобрено и подписано, каза още Петков.

ГЕРБ-СДС към Радев: Месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година, продължават и сега

„Надявам се, че разбирате, че след изборите има промяна и всички трябва да се съобразяваме с нея. Последните две служебни прав стабилизираха страната и показаха, че тя може да се управлява от хора с различни политически възгледи. Както бях критичен към вашето управление, така ще бъда критичен и към всяко следващо. Важно е постигнатото през последните месеци да бъде надградено и да вървим напред, а не назад. Вие разбирате тези нови реалности и очаквам и обществото ни очаква конструктивно и отгововрно поведение на силна опозиция, каквато вие вече декларирахте, че ще бъдете в новия парламент“, каза Румен Радев в началото на разговора.

Десислава Атанасова отговори с открити критики към репресиите, упражнявани срещу симпатизантите на бившите управляващи през последните месеци.

Г-н президент, месеци на чегъртане и репресии белязаха тази година. Най-силно по отношение на симпатизантите и членовете на ГЕРБ-СДС. Въпреки това, нашата коалиция е втората политическа сила в 47-ото НС и ние заради тези над 600 000 български граждани, които за пореден път дадоха своето доверие, гарантираме, че ще бъдем знаеща, можеща и непримирима опозиция. Ще бъдем със силни и непримирими позиции по отношение на отстояването на демокрацията, законността и спазването на Конституцията. От свое име и от това на колегите ми ви обещавам, че ако правителството, което ще сформират съвсем скоро четирите партии има нужда от помощ и съвет, те ще получат такава помощ и съвет“, категорична беше Атанасова.

И допълни:

Обещавам ви също така, че всяка грешка ще бъде осветявана. Всяка грешка ще бъде сочена. Не само защото позицията на опозиция го изисква, а защото за да има добро управление е необходимо да има силна и знаеща опозиция“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

И прекъсна опитите на Радев да се хвали с постигнатото от служебните му правителства, като показа другата гледна точка:

Изразяваме известно несъгласие с прекалено позитивната ви оценка по отношение на дейността на служебните правителства. Вашият оптимизъм не съвпада с нашата оценка, защото служебното правителство според нас не успя да отговори на очакванията на българските граждани по отношение на няколко кризи. Вероятно това ще е тема и в предстоящите дебати по сформиране на правителство, защото разбрахме, че имат намерение колегите да номинират и служебни министри от действащия кабинет в бъдещото правителство, което ще бъде редовно“, каза още Атанасова.

И призова за нов диалог между партиите, изграждане на мостове и преодоляване на разединението. Тя изрази надежда, че с началото на новия мандат на Радев ще се промени и стилът му на управление.

Накрая на изказването си Атанасова отправи остри реплики по повод нахлуването на полиция в редакцията на в. „Труд“ днес и призова президента да заеме позиция:

„Това, което много сериозно ни безпокои не само по време на кампанията, но и днес е, че след като репресивните органи на държавата посещаваха членове и симпатизанти на определени политически партии, след това университети, днес има нахлуване в българска медия. Считам че политическите партии и институциите трябва да бъдат гарант не само за свободата на гражданите и тяхното изразяване, но и за свободата на словото на медиите. Призовавам и президентската институция да вземе отношение и да съберете необходимата информация защо и кой е издал разпореждане за нахлуване в редакцията“, каза Атанасова.

От своя страна Радев я помоли да назове името на медията и обяви, че правоохранителните органи са там заради неплатени данъци.

„Доколкото съм информиран, става дума за неплащани дълго време данъци. Това трябва да се провери. В случая мисля, че вие още тогава вместо да ме призовавахте да решавам случая, можехте да помогнете финансово на тази медия. Мисля, че имахте достатъчно ресурси“, каза Радев.

След разговора си с президента от ГЕРБ обявиха, че категорично няма да подкрепят правителство с мандата на ПП.

Бившите управляващи бяха категорични, че Румен Радев има квота в бъдещия кабинет и това ще си проличи много скоро.

ДПС при президента: Закъсняхме с Плана за възстановяване, гражданите очакват стабилност

Третата политическа сила, която влезе на консултации при президента Румен Радев, е ДПС. Сред представителите на парламентарната група, които отидоха на „Дондуков“ 2 беше и лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Присъстваха още депутатите Йордан Цонев, Хамид Хамид и Халил Летифов.

В своето изказване президентът Радев подчерта, че е важно мнението и визията на всяка партия за дейността на Народното събрание и бъдещото правителство.

В отговор лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ очерта основните предизвикателства пред страната ни и заяви, че те могат да се решат само с диалог:

„Политическата криза не настъпва за един ден. Ние бяхме свидетели на това как през годините стигнахме до ситуацията, в която се намираме. Според нас преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог – между партиите, политическите субекти и диалог между институциите“, каза Карадайъ.

Той се съгласи с президента, че страната има нужда от стабилен кабинет:

„И COVID кризата, и здравната криза, и социалната, и икономическата, и финансовата, инфлацията която се развива, растящите цени изискват отговорно управление. Изискват управление с визия, изискват отговорни политически субекти с бързи и спешни действия с оглед на преодоляване на кризите и с поглед в бъдещето“, каза още Карадайъ.

Но не спести и някои критики:

„Безспорно има и теми, които ние наистина трябва да ги ускорим като част от европейското семейство, защото според нас от ДПС ние закъсняхме с Плана за възстановяване и устойчивост и може да се окаже , че сме на ръба фатално да закъснеем. Закъсняхме и с оперативните програми. Националният ресурс, с който разполагаме за осъществяване на реформите, знаем, че не е достатъчен. А тези възможности, които бихме имали при одобрен План и одобрени оперативни програми, мисля че могат да дадат тласък за развитието на икономиката в страната и в крайна сметка да подобрят доходите на гражданите. Да се подобрят стандартите на живот на гражданите. Самите граждани от нас очакват сигурност“, каза Карадайъ.

На излизане след срещата Мустафа Карадайъ обяви, че не е невъзможно партията да подкрепи правителството с мандата на ПП. На въпрос за това той отговори с думите:

„Това не противоречи на законите на гравитацията.“

Тепърва обаче ще се взема решение за това – след като стане ясен персоналният състав на кабинета.

БСП към Радев: Ще положим всички усилия да има редовно правителство

„БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромното мнозинство от хората, а не на малките овластени групи на задкулисието и корупцията“, каза Радев в началото на разговора.

Той благодари за високата оценка, която от БСП са поставили на служебните правителства, назначени от него.

„Вярвам, че във вашата принцип и последователност оценявате свършеното до момента и ще дадете своя принос то да бъде продължено“, каза още Радев.

Обществото ни е дълбоко разделено в момента, отчете човекът, който трябва да бъде обединител на нацията,

От своя страна Корнелия Нинова коментира, че БСП разбира отговорността, която им е възложена.

„Положихме усилия в проведените досега разговори, дадохме своята експертиза, своята воля за промени. Ще положим докрай усилия да има редовен кабинет и работещ парламент“, каза лидерът на левицата в оставка.

Като основен приоритет Нинова определи приемането на бюджета и гарантирането на компенсаторните мерки за увеличените цени, както и предотвратяване поскъпването на тока от Нова година.

„В този бюджет ще заложим спешните мерки, но вероятно дългосрочните ще изискват време, но отсега трябва да ги предвидим с коалиционните партньори за да имаме обща визия“, каза още Нинова.

Намеренията на БСП по отношение на съдебната реформа тя описа така:

„Проблемът в съдебната система е системен и независимо от това как се казва главният прокурор, трябва да се ограничат неговите правомощия, да се закрият спецсъдилищата и спецпрокуратурата, да се промени структурата и системата на работа на КПКОНПИ“, избори Нинова.

Други приоритети на БСП, възприети от коалиционните партньори, са промяна на здравния и пенсионния модел и на социалното осигуряване.

„Вярвам и сега че ще можем да реализираме част от тези наши политики и през изпълнителната власт“, каза Корнелия Нинова.

След разговора с президента Корнелия Нинова коментира пред журналистите, че левицата има някои забележки по коалиционното споразумение. Обсъждането им продължава.

„Имаме някои забележки, обсъдихме ги, до довечера продължаваме с това да изчистим политическото коалиционно споразумение“, обяви лидерът на БСП в оставка.

Тя не пожела да коментира министри и постове, докато не са окончателни.

„Всички персонални въпроси за министри ще разгледаме по-късно с коалиционните партньори. Днес сме съсредоточени към споразумението, снощи късно го получихме, разгледахме го с експертните групи“, каза председателят на БСП.

„Коалиционното политическо споразумение трябва да се реши до довечера. Утре ще се гледа структурата на МС, персоналните ни предложения на Изпълнително бюро на БСП и на Национален съвет на БСП“, допълни тя.

Нинова отрече да има Министерство на държавното предприятие, каквато информация изтече в медиите. Коректното име ще е Министерство на икономиката и индустрията.

Нинова заяви, че за тях е приоритет да се приеме бюджетът.

- реклама -