Народното събрание

Новият политически сезон в Народното събрание – избори и бежанци

Темите за предстоящите избори за президент, опасността от бежанска вълна и опасното обтягане на международните отношения доминираха в политическите декларации на партийните лидери в първия работен ден на Народното събрание днес.

Депутатите се върнаха от лятна ваканция и веднага отхвърлиха искането на БСП за изслушване на Бойко Борисов за разговорите му с Ердоган и Ангела Меркел в края на миналата седмица.

ГЕРБ: Бойко е номер 1

5041683„ГЕРБ и премиерът Борисов се ползват с най-голямо доверие, когато става въпрос за национална сигурност и защитеност на гражданите“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той подчерта, че опазването на границите трябва да е приоритет за всички политици.

След като отправи критики към опозицията за несъстоятелни нападки, Цветанов посочи, че му се иска „бъдещият президент на България да не е политическо лице, победило в изборната надпревара, а перспективен, добър държавник“.

Цветанов: „За ГЕРБ от основна важност в новия политически сезон ще бъде съдебната реформа. Ние имаме ресурса и волята да направим промените, вярвам, че това ще бъде огромна крачка към подобряване имиджа на България“

БСП: Трябва ясна позиция за емиграцията

„Досега имахме едни господари, началници в Брюксел, сега има ли България още един, друг началник в Анкара?”, запита в началото на своето изказване Корнелия Нинова – председател на БСП. Тя отправи остри критики към Бойко Борисов и заявената от него позиция за либерализация на визовия режим за турските граждани.

Корнелия Нинова: ?Превърнахте външната политика в куриерска фирма между Анкара и Берлин. Нарушихте международни споразумения, две решения на български съд при екстрадиция на чужди граждани- защо?“

Нинова продължи със социални критики към управляващите. През новия политически сезон червените се зарекоха да внесат закон за храните, закон за арендата, който защитава дребния земеделски производители, закон за банките, предложение за преразглеждане на концесионните договори.

Патриотите: Да пуснем газ на границата

Подкрепа от жива сила и техника, както и финанси от ЕС за справяне с бежанския поток поиска съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Според него трябва да се използва сила при нелегално преминаване на мигрантска вълна-сълзотворен газ, водни струя и оръжия срещу бежанците предлагат от ПФ.

Патриотите похвалиха премиера Борисов за мерките, които кабинета предприема за опазване на границата. „България трябва да покаже, че няма да се превърне в погранично гето“, заяви Валери Симеонов в декларацията на парламентарната група.

ДПС: Предсрочни избори

Като основна своя цел в настоящия политически сезон, ДПС посочиха предсрочни парламентарни избори веднага след президентските. Председателят на движението Мустафа Карадайъ бе категоричен, че стабилно политическо мнозинство в рамките на този парламент не може да бъде постигнато.

Мустафа Карадайъ: „Управляващата коалиция, поне по споразумение, беше съставена от ГЕРБ и РБ, с подкрепата на ПФ и АБВ. Последните оттеглиха подкрепата си. А РБ от една година е на две скорости, но по-скоро – на задна. Остава мнозинство от една партия.“

Радан: Не се дръжте сякаш ЕС и НАТО са минало

5041685Новите носители на властта и от лявата опозиция се държат все едно ЕС и НАТО са минало, каза лидерът на ДСБ Радан Кънев от името на Реформаторския блок.

Радан Кънев: „Ние категорично отхвърляме политиката на двустранно договаряне с Турция и Русия по въпроси засягащи общата европейска политика. Ние категорично отхвърляме примирението, с което приемаме за даденост позиции на ЕС и НАТО, когато не защитават достатъчно българския национален интерес“

 

- реклама -