Тимъти Рей Браун

Първият човек, излекуван от СПИН почина от рак

Тимъти Рей Браун, известен още като „Берлинския пациент“, претърпява трансплантация на костен мозък през 2007 г. Донорът е имал рядко генетично изменение, която придава имунитет на ХИВ, съобщава Би Би Си.

След трансплантацията на костен мозък Браун вече няма нужда да приема антивирусни лекарства. Вирусът повече не е открит в тялото му.

Тимъти Браун е роден в САЩ. През 1995 г. живее в Берлин, където му е поставена диагноза СПИН. През 2007 г. той също е диагностициран с остра миелоидна левкемия, вид рак на кръвта.

Лекарите решават напълно да унищожат костния му мозък, откъдето се разпространяват раковите клетки и да трансплантират доносрски костен мозък.

Донорът е имал рядка мутация в част от ДНК, наречено CCR5 ген. Нормално CCR5 позволява на ХИВ вируса да заразява други клетки, но при тази мутация предотвратява разпространението му.

Операцията е извършена през 2007 г. в университетската болница „Шарите“, известна през последните седмици с лечение на Алексей Навални. В публикацията за резултатите от операцията лекарите не споменават името на Браун, така че през първите няколко години той е известен като „ Берлинския пациент“.

След трансплантацията на костен мозък нивото на ХИВ при Браун спада толкова много, че стана невъзможно да се открие. Приема се, че е излекуван. През 2010 г. Браун публично обяви, че е „Берлинския пациент“. Левкемията също не се появи в продължение на няколко години.

Но тази година се появява рецидив и метастазите се разпространяват в мозъка и гръбначния стълб. Тимъти Рей Браун умира в хоспис в Палм Спрингс, Калифорния на 54 години.

„С голяма тъга Тимъти си тръгна, заобиколен от мен и приятели, след петмесечна борба с левкемията“, написа във Фейсбук партньорът на „Берлинския пациент“ Тим Хофген.

Медицинската процедура, през която премина Тимъти Браун, носи повишен риск и се използва предимно за пациенти с рак. Той не е приложим за повечето ХИВ-позитивни пациенти и е скъп. Има около 38 милиона души, живеещи с ХИВ по целия свят, много от тях в бедна Африка на юг от Сахара.

Но случаят на Браун дава на изследователите, пациентите и лекарите надежда, че с времето ще бъде намерен лек за СПИН. Известен е само един случай, когато процедурата е била успешно повторена. По-рано тази година Адам Кастийехо, известен като „Лондонския пациент“ претърпя почти идентична операция и вече е в състояние да спре приема на лекарства за ХИВ.

Докато операциите, на които са били подложени Тимъти и Адам, не могат да бъдат приложени в голям мащаб, техният пример показва, че СПИН може да бъде излекуван„, каза професор Шарън Левин от Института Дочерти в Мелбърн, Австралия.

„Изцелението на Тимъти помогна да привлече вниманието както на академиците, така и на политиците. Учените се надяват, че ще могат да намерят безопасен, икономичен и широко достъпен метод за борба с ХИВ, а случаите на Тимъти и Адам са примери, че това е възможно“, каза тя.

- реклама -