Първите мъже в държавата под карантина след заседанието на КСНС (ОБЗОР)

Карантина по върховете на държавата след Съвета за национална сиурност при президента в понеделник.

Причината – председателят на парламента Никола Минчев даде положителна проба за COVID-19. Президентът Румен Радев и представители на екипа му се изолираха.

Същото направиха и премиерът Кирил Петков, както и началникът на кабинета му Лена Бориславова.

Решението на Петков и Бориславова идва, след като двамата прекараха повече от шест часа затворени в едно помещение с останалите участници в КСНС.

Министърът на отбраната Стефан Янев също се самоизолира след направен PCR тест с отрицателен резултат, като след три дни тестването ще бъде повторено.

Министър Янев се чувства добре, няма здравословни оплаквания, съобщиха за БТА от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Неговите функции, както и присъствените му ангажименти в страната, ще бъдат изпълнявани от заместник-министъра на отбраната Александър Петков.

Някои от останалите присъстващи на КСНС обаче решиха, че не е необходимо да останат под карантина.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов разбрал във вторник сутрин, че е бил контактен със заразен с COVID-19.

„Разбира се, аз съм подготвен за такива ситуации. Имам в себе си бързи тестове. Направих си сутринта един такъв и той беше отрицателен“, посочи Костадинов.

Той заяви в ефира на „Здравей, България”, че ще се изолира, само ако от РЗИ го поставят под карантина.

„Г-н Минчев беше с маска и беше в другия край на залата, която е доста голяма. Един от нашите депутати даде положителна проба…

Това означаваше ли, че цялото Народно събрание ще бъде карантинирано? Това е безумие! Имате ли представа за какво безумие става дума?

Ако РЗИ ми налага тази карантина, аз няма да имам против, но това са глупави правила. Тестовете показват, че съм здрав“, коментира още лидерът на „Възраждане“.

Според специалистите по заразни и паразитни болести обаче отрицателния тест не е гаранция, че някой от присъстващите на Съвета не е заразен с коронавирус.

„Все още е много рано. Тестът може да излезе фалшиво отрицателен, дори да допуснем, че евентуално има заразяване.

Той не е показателен. Зависи от това дали са били с маски, зависи от това дали е Делта или е Омикрон, защото за Омикрон е изчислено, че 75% от хората в едно помещение могат да бъдат заразени“, категорична бе проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ.

Според действащите заповеди на здравните власти участниците в заседанието на КСНС трябва да подлежат на 10-дневна карантина. „Аз не мисля, че се прави изключение и съм убедена, че Столичната РЗИ ще си свърши работата“, каза още проф. Христова.

Друг от участниците във вчерашното заседание – заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин също излезе с позиция в профила си в социалните мрежи и заяви, че няма да се изолира. Причината – преболедувал е COVID-19 преди по-малко от три месеца.

Министър Бойко Рашков пък се самоизолира. Ще го замества заместник-министър Стоян Темелакиев, посочиха от пресцентъра на вътрешното ведомство.

„В момента проверяваме имунния статус на участвалите в КСНС.

В зависимост от това кой какъв имунен статус има – има ли бустер или не – ще бъде поставен в различен срок на карантина“. обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му карантината на политиците зависи от това, кога ще им бъдат връчени предписанията и ще бъдат уведомени, че са под карантина.

„Ако въведем по-съкратените срокове и СРЗИ ги постави в карантина по тях, тя ще е по съкратената процедура.

Но поради заетостта и забавянето на връчването на предписанията от страна на СРЗИ, предполагам, че може би те ще успеят да влязат в новите срокове.

Така или иначе всички хора, участвали в това събиране, са се самоизолирали“, подчерта Кунчев.

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви във Facebook, че си е поставил бустерна доза ваксина срещу COVID-19.

- реклама -