Алепо

Какво си казаха първите дипломати на САЩ и Русия за ситуацията в Алепо

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери обсъдиха по телефона въпросите около окончателното нормализиране на обстановката в източните квартали на Алепо, контролирани преди това от бунтовниците. Това съобщиха от руското външно ведомство.

„Обсъждана е темата за преодоляване на конфликта в Сирия, включително и въпросите за окончателното нормализиране на обстановката в източните квартали на Алепо, където завършва доброволната евакуация на мирни жители в извеждане на бойци, както и възобновяването на междусирийския преговорен процес без въвеждането на предварителни условия“, се казва в съобщението.

Русия, Иран и Турция готови да станат гаранти за мира в Сирия

Днес Лавров имаше среща в Москва със своите колеги от Турция и Иран Мевлют Чавушоглу и Мохамед Джавад Зариф. По време на преговорите тримата са се договорили страните им да станат гаранти на мирни преговори между сирийското правителство и опозицията.

„Иран, Русия и Турция са готови да помогнат в подготовката на споразумение между сирийското правителство и опозицията и да станат негови гаранти“, каза Лавров, цитирайки съвместно изявление. Според него министрите са се съгласили за важността от разширяването на обхвата на примирието.

- реклама -