Първите български пилоти на F16 заминават на двегодишно обучение

До дни изпращаме първите 4 пилоти за обучение в САЩ. Те ще се срещнат утре с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, а след това с президента Радев. Това съобщи по време на изслушване в комисия по отбрана към НС самият силов министър.

Обучението на пилотите ни ще продължи общо 2 години.

„Коронавирусът няма да забави доставките на изтребителите“, каза още Каракачанов. Договорите се изпълняват по график, увери той. Няма да се намалят средствата за отбрана и такива обсъждания в правителството не са водени. Единствено някои строително-ремонтни дейности може да се отложат, заради пандемията и това, че не са правени поръчки в последните месеци. „Ще бъдат спестени някакви пари, но след 30 г. недоимък в отбраната тези пари ще намерят място в други сфери като модернизацията на танковете Т-72 или ремонт на някоя друга техника“, каза Каракачанов.
сн. БГНЕС

Подобен въпрос – за намаляване на средствата за отбрана в правителството или на коалиционно ниво не е воден, беше категоричен Каракачанов.

По думите му при доставката на първите 8 самолета F-16, част от ангажиментите ни към поддръжка на такова голямо количество МиГ-29 ще отпаднат и от там ще бъдат съкратени средства. Колко точно и как, Каракачанов не се ангажира да кажа сега, тъй като конкретни разчети не са правени. „И тогава ще се изправим пред друг един въпрос, който може би не e лошо отсега да го мислим – какво правим с тези 15 МиГ-а, които имаме, но от които не летят никога 15. Не е ли време да се помисли за някаква реализация на част от тези самолети овреме, преди 2029-2030г., за може държавата да реализира някакъв приход като компенсация за разходи, които ще прави по инфраструктура на летищата за F-16 и т. н.”, посочи той. Не е ли време да помислим за подготовката на втората част на проекта.

„Лесно е да се правят колажи. Тези които ги правят да дойдат да седнат до мен и да ги видя дали, ако са на моята възраст могат да се справят добре с това, с което аз мога да се справя.“ Така коментира новопоявилите се хумористични колажи със себе си министърът на отбраната и добави, че даже на някои се радва. „Един-два бяха изключително сполучливи“, каза още той.

- реклама -